Днями відбулися установчі збори нової депутатської групи «Реформи заради майбутнього». До групи, координатором якої став Ігор Рибаков (на знімку), поки що увійшли 17 народних депутатів. Володимира Каплієнка обрано першим заступником, Віталія Курила — заступником, Валерія Камчатного — секретарем.
«Реформи заради майбутнього» — добровільне об’єднання депутатів, і рішення тут ухвалюють консенсусом. «Кожен з нас пройшов непростий шлях у політиці. До того ж всіх нас об’єднують бажання і можливість плідно працювати на благо людей і держави», — зазначив у своїй промові Ігор Рибаков. Справді, тут зібралися і заслужені лікарі, і будівельники, доктори наук, члени НАНУ, кандидати технічних та юридичних наук. Одне слово, фахівці, які можуть створити ефективну професійну команду.
Ігор Рибаков переконаний: створення групи, безумовно, зміцнить діючу коаліцію. А робота у Верховній Раді буде спрямована на виконання програми Президента Віктора Януковича. Це — головний орієнтир.
Наміри нового парламентського об’єднання дуже амбітні, але насамперед спрямовані на продуктивну діяльність у складі коаліції «Стабільність і реформи». Це проведення реформ, які допоможуть Україні ввійти до числа найрозвиненіших економічно країн. «Реформи заради людей, а не заради реформ» — головне гасло нового парламентського об’єднання. Зміни мають відбутися у всіх сферах суспільно-економічного життя, зокрема у системах охорони здоров’я, місцевої влади, безпеки, Збройних сил, АПК, правосуддя тощо.
«Ми подолали розрізненість. З сьогоднішнього дня наша група є цілісним, самостійним і впливовим суб’єктом парламентської діяльності», — йдеться в заяві парламентської групи.
Кожен з депутатів буде вести певний напрям, приміром, — медичний, будівельний, енергетичний, нанотехнологічний тощо.
Депутатська група «Реформи заради майбутнього» створена на принципах самоврядування і, як стверджують її учасники, готова прийняти всіх депутатів, які поділяють її основний принцип: «Майбутнє — це зміни на краще. Зміни — це реформи». Не секрет, що деякі депутатські ініціативи припадають пилом у комітетських шухлядах. «Ми вже втомилися від того, що наші законопроекти не розглядають», — зазначила Раїса Сорочинська-Кириленко. Вже завтра парламентське об’єднання планує озвучити перелік законопроектів (а їх більше 40), після реєстрації яких були порушені строки розгляду і які взагалі не розглядалися у фракціях. Приміром, про медичне страхування та про підтримку сурогатного материнства.
«Є всі підстави стверджувати, що в новому політичному сезоні група стане вагомим чинником внутріпарламентського політичного процесу», — переконаний Ігор Рибаков. До того ж група «Реформи заради майбутнього» готова діяти в режимі широкого партнерства і координації з фракціями коаліції.
Нагадаємо, у червні 2008 року Ігор Рибаков першим із представників тодішньої більшості вийшов з проурядової коаліції БЮТ і «НУ—НС», звинувативши уряд Юлії Тимошенко у корупційних діях і контрабанді на українській митниці.
У березні 2010-го група народних депутатів на чолі з Ігорем Рибаковим, як позафракційним, увійшла до складу коаліції «Стабільність і реформи», яка сформувала новий уряд і обрала Прем’єр-міністром Миколу Азарова.
Фото представлено прес-службою депутата.