Найближчим часом в Україні почнуть проводити реформу сфери охорони здоров’я. Про це в інтерв’ю «Голосу України» заявила голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтеєва. Один з головних і потрібних законів, який має підтримати парламент, про запровадження страхової медицини.
— Серед моїх законодавчих ініціатив, роботу над якими практично завершено, такі: зміни в закон про дитяче харчування. Він уже підготовлений до другого читання й сьогодні обробляється в юридичному управлінні апарату Верховної Ради. Крім того, наш комітет підготував до другого читання й нові редакції законів про боротьбу з туберкульозом, про запобігання захворюванню на СНІД і соціальний захист населення. Сьогодні активно ведеться робота над підготовкою нової редакції основ законодавства України про охорону здоров’я. Разом з тим є ще низка важливих проектів: про внесення змін до законів про лікарські засоби та їх рекламу тощо.
Крім того, за її словами, вітчизняна медицина в останні роки відчуває серйозний дефіцит у кадрах і має потребу в молодих і добре підготовлених фахівцях.
«Попри високий загальний показник забезпеченості лікарями (включаючи викладачів, науковців, стоматологів і санітарних лікарів), що зріс 2009 року до 43,2 на 10 тис. населення, показник забезпеченості лікарями, які безпосередньо надають медичну допомогу, постійно знижується. На сьогодні він становить 26,9 на 10 тис. населення, що набагато нижче від середньоєвропейського рівня — 33 на 10 тис. населення», — підкреслила Тетяна Бахтеєва й додала, що намічені Президентом України Віктором Януковичем реформи дадуть можливість повернути популярність професії лікаря і створять для людей у білих халатах комфортніші умови праці.