Наприкінці вересня відбудуться парламентські слухання, на яких обговорюватимуться шляхи розвитку підприємництва в Україні та, зокрема, подальшого удосконалення процедур ведення бізнесу. Про це на брифінгу повідомила голова парламентського Комітету з питань промислової, регуляторної політики та підприємництва Наталія Королевська.
Вона також розповіла, що за останній рік удалося здійснити серйозні кроки в напрямі покращення якості ведення бізнесу в країні. Зокрема, парламентом було ухвалено низку законів стосовно запровадження декларативного принципу для ведення бізнесу, котрий передбачає спрощення деяких процедур для його організації. Було зменшено кількість видів господарської діяльності, які підлягають ліцензуванню, ініційовано мораторій на проведення різного роду безпідставних перевірок підприємців контролюючими органами.
Парламентарій нагадала, що в розвиток української економіки в 2009 році підприємці внесли 2,74 трильйона гривень. Загалом у сфері підприємництва задіяно близько 8 мільйонів громадян. Тому від того, наскільки стабільно розвиватиметься підприємницька галузь, залежатиме, наскільки стабільним буде розвиток економіки країни. Водночас вона звернула увагу на те, що сьогодні Україна, на жаль, посідає 142-ге місце зі 183 за якістю ведення бізнесу. Відтак не дивно, що підвищення рівня безпеки ведення бізнесу та викоренення корупції — це далеко не весь перелік вимог до влади.
На розширеному засіданні профільного комітету, присвяченому Дню підприємця, Наталія Королевська розповіла: «Ті компанії, які зуміли пережити кризу, підвищили свою життєдіяльність. У країні відбулося серйозне оновлення ділової еліти — залишилися на плаву кращі з кращих. Багато керівників бізнесу провели в себе внутрішні реформи, оновили свою внутрішню енергію».
Однак, на думку народного депутата, одночасно знизилася конкурентоспроможність вітчизняного бізнесу. І це пов’язано не зі світовою кризою, а з внутрішніми українськими реаліями. «Глобальною проблемою, що заважає розвитку підприємництва в нашій країні, залишається невиконання владою вже прийнятих законів, — заявила парламентарій. — На конкурентоспроможності українського бізнесу також негативно позначаються відсутність кредитування, нестача обігових коштів, тотальне неповернення ПДВ, непередбачувана податкова політика».
Голова парламентського комітету вважає, що збільшення інвестицій на розвиток бізнесу серйозно стримує відсутність гарантій недоторканності приватної власності. «Чиновнику важко працювати з підприємцем, який міг би виконувати всі закони й досить стабільно розвиватися. Тому приймаються всі можливі підзаконні акти, ігноруються норми закону для того, щоб зробити підприємця злочинцем, тому що зі злочинцем легше спілкуватися, і тоді легше вирішувати проблеми та займатися корупційними діями, — вважає Наталія Королевська. — Однак у нас ще залишається надія, що влада зрозуміє, що підприємець — не ворог держави, не корова, яку можна доїти й не годувати, бізнес потрібно стимулювати».