Учора Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся з Головою Сейму Литовської Республіки Іреною Дягутєнє. Під час розмови глава українського парламенту розповів про політичні та соціальні реалії, з якими ми маємо справу. 
Зокрема, він наголосив на тому, що ми стали нацією споживання інтелектуальної праці, маючи при цьому своїх виробників у цій сфері. Саме на цьому варто акцентувати увагу, будуючи співпрацю із Литвою, підкреслив Володимир Литвин. Однак він зазначив, що для початку українцям варто вирішити свої внутрішні конфлікти, аби налагодити широкий діалог між владою і населенням. Натомість спостерігається процес відчуження людей від країни, сказав Володимир Литвин.
Спілкуючись із своєю колегою, він наголосив на тому, як гостро стоїть питання споживання газу в нашій країні. Щороку ми витрачаємо 70—75 млрд. кубів газу, видобуваючи близько 20 млрд. Проте ціни на блакитне паливо залишатися на попередній позначці не можуть. Водночас поки що субсидії на комунальні послуги оформили не більш як 200 тисяч українців, поінформував Володимир Литвин, а очікувалося, допомоги в державі попросять близько дев’яти мільйонів громадян. На думку В. Литвина, причина не лише в тому, що люди не знають своїх прав. Багато хто просто не довіряє державі.
Саме енергетичну безпеку Центральної і Східної Європи запросили обговорити українську делегацію на початку жовтня у рамках тристоронньої асамблеї Литва—Україна—Польща, яка має відбутися у Вільнюсі. Голова Сейму Литовської Республіки високо оцінила співпрацю з Україною. Вона також наголосила на тому, що розуміння на найвищих щаблях влади важливе, щоб країна ефективно розвивалася. У Литві, приміром, у парламенті 141 депутат. Однак переконливої більшості немає. Та спільні проблеми, як, наприклад, ухвалення бюджету на наступний рік, змушують опонентів домовлятися. Є партії, з якими важко вести переговори, але, зрештою, це ознака демократії, підкреслила І. Дягутєнє. «Україна була і буде стратегічним партнером Литви», — наголосила вона і назвала три особливо цікаві галузі для співпраці — торгівля, енергетика і транспортна сфера.
Водночас І. Дягутєнє поінформувала, що Литва зацікавлена в тому, щоб Україна стала членом Євросоюзу і готова всіляко цьому сприяти. Українських парламентаріїв запросили на стажування у комітет Сейму з європейських справ.