Ажіотаж серед абітурієнтів під час подачі документів, збої в роботі системи «Конкурс» та зарахування «липових» переможців олімпіад. Такі результати експертного опитування «Підсумки вступної кампанії до вищих навчальних закладів за результатами ЗНО-2010», що вчора оприлюднив фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучерова.
Найбільше зауважень в опитаних експертів до роботи приймальних комісій, а також до системи «Конкурс».
— Деякі приймальні комісії не лише схиляли випускників писати заяви на платне відділення, а й вручали квитанції на оплату навчання за перший рік ще до того, як розпочиналися будь-які конкурсні змагання, — розповів керівник ГО «Центр освітнього моніторингу» Павло Полянський.
За його словами, система «Конкурс» цьогоріч спрацювала вкрай погано, адже випускники та їхні батьки у день оприлюднення результатів так і не змогли зайти на сайт.
Водночас Полянський вгледів й низку позитивних моментів. Зокрема, скорочення кількості вузів, до яких абітурієнти можуть подавати документи, чіткі обмеження для пільговиків та допущення до участі у конкурсі вступників з оцінками менше 124 балів з непрофільних предметів.
Разом з тим координатор напрямку «Суспільство знань» «Уряду змін» Лілія Гриневич зауважила, що за результатами цьогорічної вступної кампанії можна було б розпочати чимало судових процесів. Найбільше експерта занепокоїли ажіотаж та черги під час подачі документів. На її думку, розширюючи права випускників, Міносвіти не позбавляє вузи паперової тяганини.
— Нам треба інноваційно змінити спосіб подачі документів, запроваджуючи електронні бази даних атестатів про загальну середню освіту, сертифікатів з результатами зовнішнього незалежного оцінювання, а також бази даних різних категорій пільговиків і надати доступ до них приймальним комісіям. Тоді все буде як на долоні, — підсумувала Л. Гриневич.