Одеса відзначила 216-у річницю від дня заснування. Свято розпочалося на Думській площі, де пройшла церемонія нагородження одеситів відзнакою міського голови «Орденом Маразлі». Нагорода вручається раз на рік — у день народження Одеси — і присуджується городянам на знак визнання їх виняткових заслуг.

Кавалерами «Ордена Маразлі» нинішнього року стали академік НАНУ Сергій Андронаті, народний депутат України Сергій Гриневецький, депутат облради Ігор Учитель, полковник у відставці Олександр Рисін, член виконкому міськради Микола Андрієнко, заслужений будівельник України Леонід Крючков.
День міста в Одесі — неробочий, тому врочистості тривали далеко за північ. На Приморському бульварі пройшла виставка квітів, на площі перед Воронцовським палацом і на Соборній площі розігрували шахові спектаклі за участю «живих шахів». У сеансі одночасної гри проти багаторазової чемпіонки світу з шахів Нонни Гапріндашвілі грали 300 одеситів.
На Приморському бульварі відбулися незвичайні змагання — забіги немовлят на дистанцію 7 метрів. 40 маленьких одеситів, яких підбадьорювали батьки і глядачі, успішно дісталися до призів. А на Потьомкінські сходи запрошував грандіозний гала-концерт майстрів мистецтв, який транслювався на всю країну. Концерт можна було подивитися в режимі он-лайн у мережі Інтернет. Йосип Кобзон, Михайло Жванецький, Таїсія Повалій, Ілля Рєзнік, хор Турецького, Лариса Доліна, Еммануїл Віторган, Діма Білан виступали перед 70 тисячами одеситів і гостей міста.
Після концерту над містом розцвів фантастичний феєрверк салюту. Одеса-мама гуляла свої іменини так, як це вміють робити тільки в Одесі — весело, запально, з гумором, посмішками.
На Потьомкінських сходах кореспондент «Голосу України» зустрівся з міським головою Едуардом Гурвіцом. Він сказав, що «День міста святкуватимуть в Одесі вічно, тому що це наше життя, наше найрідніше і найближче свято, що об'єднує одеситів».