Учора в столичному готелі «Інтерконтиненталь» відбулася офіційна презентація проекту «Друзі УЄФА Євро-2012», на якій було представлено й чотирьох відомих українців, які отримали статус «друга» чемпіонату. Їх буде по сто у кожній приймаючій країні. Половину місцеві оргкомітети оберуть з числа публічних осіб. Решта місць буде для всіх бажаючих віком від 5 до 95 років, котрих оберуть за допомогою різних конкурсів.
Честь стати першими українськими представниками в новому проекті випала президенту Національного Олімпійського комітету (НОК) України, Герою України, олімпійському чемпіону Сергію Бубці, президенту Федерації легкої атлетики України, члену Міжнародного Олімпійського комітету, володарю двох золотих олімпійських медалей Валерію Борзову, музиканту, вокалісту, лідеру гурту «Океан Ельзи» Святославу Вакарчуку та засновнику найпопулярнішого дитячого видавництва країни «А-ба-ба-га-ла-ма-га» Івану Малковичу.
Сергій Бубка висловив вдячність організаторам проекту за високу довіру. За його словами, Україна демонструє єдність у підготовці до Євро-2012. «Я впевнений, Євро буде проведене успішно і ми пишатимемося тим, на якому високому рівні ми провели цей чемпіонат», — сказав лідер національного олімпійського руху.
Віце-прем’єр України Борис Колесніков нагадав, що 50 років тому збірна СРСР виграла Кубок Європи і стала першим чемпіоном континенту. У тій славній команді грав і київський динамівець Юрій Войнов. Було б добре, якби Кубок Анрі Делоне за перемогу в чемпіонаті Європи (стояв на сцені під час цієї презентації) виграла і національна команда України через два роки.
Про етапи підготовки до Євро-2012 згадав президент ФФУ Григорій Суркіс. Сьогодні перед товариським матчем Польща—Україна в Лодзі відбудеться така само акція. Керівник національної федерації розповів кореспонденту «Голосу України», що, за його інформацією, одним із перших в лавах «Друзів Євро-2012» з польського боку буде екс-президент сусідньої країни Лех Валенса.
На знімку: перший квартет «Друзів УЄФА Євро-2012» від України — Святослав Вакарчук, Іван Малкович, Валерій Борзов і Сергій Бубка.