Минулого четверга Голова Верховної Ради України Володимир Литвин спілкувався з викладачами і студентами Новоград-Волинського медичного коледжу

Від медиків залежить самопочуття країни

Коледж — один з кращих серед 130 медичних закладів України. Створено його було два десятки років тому для поліпшення обслуговування мешканців у сільській місцевості Чорнобильської зони. Навчаються тут переважно сільські діти, які після здобуття освіти повертаються додому. Голова Верховної Ради України назвав дуже важливим те, що педагоги коледжу не тільки дають студентам знання, а й навчають їх мистецтву жити. Він висловився за необхідність підняти заробітну плату науково-педагогічних працівників закладів медичного спрямування, адже від працівників охорони здоров’я великою мірою залежить самопочуття країни. Можна бути поганим істориком, поганим інженером або геологом, але не можна бути поганим медиком, оскільки йдеться про життя людей, — сказав В. Литвин.

Говорячи про новації та зміни, які відбуваються в освітній сфері, він зазначив, що до цього треба підходити обережно: система освіти, реагуючи на зміни, має залишатися консервативною у доброму значенні цього слова.

Люди звикають до всього

У мене на першому місці не кадрові перестановки, а те, якими будуть результати, сказав В. Литвин. Тобто те, який бюджет ми отримаємо. Як завершимо роботу над Податковим кодексом. Чи буде в ньому податок на розкіш, на нерухомість. Він зазначив, що обстоює ту тезу, що треба це вводити. Але визначитися, з якої бази брати такий податок, щоб сільську хату, в якій живе старенька жіночка, не підвести під замок і не примусити платити. Ще одна теза: має бути справедливість, бо ненормальним є нинішній великий розрив у розмірах заробітних плат.

Люди звикають до всього, звикли й до того, як вони живуть, бо кращого життя й не бачили: день пройшов — і слава Богу. Треба, щоб люди відчули, що може бути краще. Людина повинна відчувати, що завтра будуть кращі результати, що ініціатива кожного знаходить підтримку. Якщо людина має певний рівень матеріального достатку, вона вже сама може дати оцінку тому, що відбувається, тоді в нас будуть чесні вибори, а люди будуть більше піклуватися про своє здоров’я. Не можна всіх одразу ощасливити. Але потрібно створити умови для тих, хто хоче і може працювати.  Люди мають переконатися, що працювати краще і заробляти більше — вигідно. Коли є гроші, тоді спокій у сім’ях. Тоді не будемо констатувати, що надто багато розлучень, що в дитячих будинках більшість дітей сироти при живих батьках.

Самі відповідаємо за свій вибір

Ми не вирвемося з зачарованого кола, поки не вирішимо проблему заробітної плати. Скільки б не говорили про пенсії, пенсійний вік, Пенсійний фонд нічим поповнювати. А в нас у собівартості продукції частка заробітної плати становить лише 8 відсотків. В радянські часи було до 20 відсотків. У розвинених країнах — 25 відсотків. 80 відсотків економіки перебуває в приватних руках. Мільярдери, які всім володіють, платять мізер. Людям нікуди діватися. Але владу формує народ, голосуючи за мільйонерів та мільярдерів. Постає питання про відповідальність людей за вибір, який вони роблять. Раніше голосували за блок комуністів і безпартійних. Заздалегідь знали, що результат буде «правильний». Тож і думати не треба було. Отак ми, не вникаючи, нерідко робимо свій вибір і тепер, а потім обурюємося, що в нас щось не так.

Політики знають, що треба робити, але не знають, як це зробити так, щоб люди знову їх обрали. Думають, як сподобатися і як пообіцяти. Тепер знову починається змагання, хто більше наобіцяє...

Ми повинні думати, що залишимо своїм дітям, сказав В. Литвин і розповів про свої враження від теледебатів, зазначивши, що йому не цікаво, хто проти кого гостріше висловиться. Натомість потрібна спокійна, серйозна, зважена розмова про те, як ми живемо, що відбувається у світі, як ми будемо далі наше життя облаштовувати.

В. Литвин вручив відзнаки Верховної Ради студентам та викладачам коледжу, подарував закладу картини, плазмовий телевізор, книги і медичне обладнання, яке буде встановлене в місцевій лікарні, — на ньому студенти навчального закладу матимуть змогу здобувати навички практичної роботи.

Житомирська область.