Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у четвер зустрівся з екс-президентом Латвійської Республіки пані Вайрою Віке-Фрейбергою.
Під час зустрічі було обговорено низку питань щодо перспектив розвитку Української держави та її місця в геополітичному вимірі.
Пані В. Віке-Фрейберга підкреслила особливі роль і місце України у світі, її надзвичайно потужні природні та людські ресурси, вигідне геополітичне розташування. «Це робить її ключовим елементом між Сходом і Заходом», — сказала вона та висловила побажання бачити Україну частиною Європейського Союзу.
Голова Верховної Ради України наголосив, що Україна є складовою Європи, європейської культури та європейської цивілізації як за географічними, ментальними, так і за політичними параметрами. «Європа — це те, чим найближчим часом буде жити весь світ. Це якісна освіта, технології, наука, інтелект. Це те, без чого будь-яка країна, навіть з величезним сировинним запасом, не може стверджуватися в XXІ столітті», — підкреслив він.
Проте, на його переконання, «європейський вибір України не означає, що ми себе протиставляємо Росії». В. Литвин навів слова Ярослава Мудрого про те, що Київ «дивиться на всі чотири сторони», зазначивши, що «Україна повинна залишитися там, де вона є». За словами керівника парламенту, для того, щоб домінував європейський вибір у суспільстві, необхідно досягти консенсусу серед політичних еліт.
Голова Верховної Ради також підкреслив, що «Європейський Союз має демонструвати політику заохочення, політику «втягування» України в європейський простір». «Європа вимагає реформ, однак не бажає зафіксувати право України на входження до ЄС в договорі про Асоціацію», — наголосив він.
Прес-служба Верховної Ради України.