Лідер партії «Єдиний центр» Ігор Попов та заступник голови партії «Сильна Україна» Кость Бондаренко виступають за посилення ролі громадян під час формування партійних списків на місцевих виборах. Про це вони сказали на вчорашній прес-конференції «Місцеві вибори: як і кого обиратимуть».
«Мажоритарка без самовисування — це обрізана мажоритарка», — вважає Ігор Попов. А те, що міських голів змусили записуватися до партій, на його думку, є шляхом до суперцентралізації влади. Хоча всі політичні сили наголошували на необхідності зворотного.
«Оскільки партія висуває кандидата, то він не тільки представлятиме її на своїй посаді, а й вирішуватиме долю громади. З огляду на це, саме громада має дати оцінку тому чи іншому кандидату», — переконаний Кость Бондаренко.
Щоб надати громадянам можливість впливати на склад списків кандидатів у депутати різних рівнів, «Єдиний центр» та «Сильна Україна» провели праймеріз. У ході цієї кампанії визначатимуться переможці, які становитимуть перші п’ятірки або десятки під час формування списків кандидатів у депутати на різних рівнях.