Учора в столиці Прем’єр-міністр України Микола Азаров презентував за результатами всенародного обговорення новий проект Податкового кодексу. Економічна конституція встановить у країні один з найбільш інвестиційно привабливих режимів у Європі, пообіцяв глава уряду.
Так, пропонується значно спростити адміністрування податків, відмовитися від малоефективних зборів. Водночас прем’єр наголосив, що завданням уряду є забезпечення сплати податків усіма платниками.
А зменшені податки повинні платити всі, наголосив Микола Азаров. Крім того, урядовці пропонують обкладати доходи, отримані громадянами за депозитами на суму понад 200 тисяч гривень, п’ятивідсотковим податком.
Кодекс передбачає також податок на нерухомість. Неоподаткована норма на людину — 40 квадратних метрів або не менш як 100 квадратних метрів в місті і 200 квадратних метрів у сільській місцевості на сім’ю. У разі перевищення цієї норми треба сплачувати 10 гривень за квадратний метр на рік. Але й це не межа. М. Азаров пообіцяв: якщо ця норма буде необтяжлива, її збільшать. Податок на нерухомість, пообіцяв прем’єр, зачепить не більше десяти відсотків населення і в найближчому майбутньому не поширюватиметься на людей, які живуть у звичайних квартирах і мають дачні будиночки.
За словами прем`єра, на першому етапі впровадження нової економічної конституції прогнозується зменшення надходжень зборів до бюджету. За його словами, держава втратить майже чотири мільярди гривень. У 2011 році уряд планує збільшити бюджетні надходження і вийти на докризовий рівень обсягів економіки. Починаючи з 2012 року М. Азаров прогнозує зростання доходів до бюджету, а зростання економіки порівняно з 2008 роком — на рівні 9—10 відсотків.
До того ж Україна на сьогодні, за його словами, ще не використала одержані від Міжнародного валютного фонду кошти траншу кредиту у розмірі 2 млрд. доларів.
Остаточний варіант проекту Податкового кодексу буде оприлюднено і внесено до Верховної Ради наступного тижня, пообіцяв міністр фінансів Федір Ярошенко.