Через газету «Голос України» прошу Голову Верховної Ради Володимира Литвина, народних депутатів, Прем’єр-міністра Миколу Азарова, представників вищої конституційної юстиції під час підготовки й прийняття закону України «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу» подумати й про інтереси громадян. Вважаю, що такі закони зачіпають законні інтереси громадян, порушують їхні конституційні права.
Не зайвим було б освітити цю проблему в телепередачі парламентського телеканала «Рада», Першого Національного, «5 канала».
А тепер по суті.
Майже два роки я боролася з ВАТ «Херсонгаз» проти відключення моєї квартири від системи газозабезпечення на підставі сфабрикованого акта з липовим підписом. У всіх інстанціях розмова була безрезультатна. Довелося відповідно до акта заплатити — не сидіти ж на сухому пайку без газу, і вирішувати питання в суді.
Рішення Дніпровського районного суду м. Херсона, апеляційного суду були винесені на мою користь. Одержавши виконавчий лист, думала, що тяганина закінчилася. Та де там. З’ясувалося, що ВАТ «Херсонгаз» внесено до Реєстру підприємств паливно-енергетичного комплексу, які беруть участь у процедурі погашення заборгованості відповідно до Закону України №2711-ІV «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу» від 23.06.2005 року. Закон цей припиняє виконання всіх судових рішень до 1 січня 2011 року.
22 травня 2010 року один із депутатів наголосив на тому, що знову готується до розгляду проект. Виходить, парламентарії збираються після закінчення терміну нині чинного закону прийняти його в новій редакції або пролонгувати колишній знову на тривалий строк. У разі прийняття аналогічного закону мені й мені подібним доведеться роками чекати на виконання судових рішень, тобто, як то кажуть, чекати довіку. Тільки мені вже 72 роки, і до цього фінішу можна і не дотягти. Навіщо тоді було боротися, гробити здоров’я, доводити своє право на захист від хамства, віроломства, корисливості, принижень і образ? Вважаю, що цей закон для цих ВАТ є потуранням, непоганою «годівницею» і бронею від безкарності. Перш ніж приймати такі закони, подумайте й про людей, які потерпіли від таких монстрів, як «Газ», «Енерго», «Вода», «Опалення» та інших ВАТ. Подумайте про судових виконавців, які збирали роками судові виконавчі листи.
Глава парламенту Володимир Литвин часто повторює: «Все це вимагає логічного розв’язання». От я й сподіваюся, що Верховна Рада справедливо розв’яже цю проблему.
Радують зміни, які відбулися у владі. Засідання парламенту мають діловий характер. Слухаю, аналізую і сподіваюся, як і більшість громадян України, що життя народу буде обов’язково краще. Підмогою цьому мають стати прийняті Верховною Радою й Кабінетом Міністрів необхідні розумні й справедливі закони.
Херсон.