Наша газета («ГУ» № 157 за 26 серпня ц. р.) писала про проблеми, що виникли у селі Познань Рокитнівського району (тут, до речі, найвища народжуваність в Україні) з початком нового навчального року. Зрештою, проблеми виникли після того, як торік 18 серпня тут згоріла дерев? яна частина школи, побудована ще 1959 року. До початку навчального року влада і місцева громада спішно відремонтували вцілілу частину школи і пристосували під класи довколишні старі хати, де з різних причин уже ніхто не жив. Тож минулий навчальний рік у віддаленому поліському селі Познань пройшов в екстремальних умовах. Повторення подібного батьки познанських дітей не хотіли — і навіть пообіцяли бойкотувати початок нового навчального року, якщо тут не побудують нову школу.
Зрештою проблему взявся вирішити голова Рівненської ОДА Василь Берташ. Він побував у Познані, вивчив ситуацію на місці, звернувся до Кабміну з проханням профінансувати будівництво школи у цьому багатодітному селі (тут 530 учнів, а наступного року буде 600). Прем? єр-міністр України Микола Азаров розпорядився виділити з резервного фонду 28 млн. грн. на нову школу у цьому селі. Роботи розпочали без зволікань — зараз будівельники закладають фундамент.
— Це буде школа європейського рівня, з перспективою, — каже голова Рівненської ОДА Василь Берташ. — Тут, крім просторих світлих класів, будуть майстерні, спортзал, їдальня. У новій школі передбачене енергозберігаюче опалення на місцевій сировині.
Порадившись з батьками, місцеві педагоги організували навчання дітей у дві з половиною зміни, у вцілілій після пожежі частині школи. Кажуть, готові потерпіти такі незручності, поки триває будівництво нової школи. А новосілля голова ОДА Василь Берташ познанським учням і вчителям пообіцяв 1 вересня 2011 року.