Голова Верховної Ради України Володимир Литвин виступає проти введення квотування експорту зерна. Про це керівник парламенту заявив в інтерв’ю журналістам, коментуючи ситуацію на зерновому ринку України, після відвідування Київського національного університету імені Тараса Шевченка. 

«Я є категоричним противником різного роду заборон, бо це призведе до спекуляцій. Якщо, наприклад, увести норму про квотування експорту зерна, то це означатиме, що ми створимо ще одну можливість для корупції і зловживань, — заявив В. Литвин. — Корупція може проявлятися під час отримання дозволів на експорт продукції в рамках певних квот». 

Водночас Голова Верховної Ради України зазначив, що в країні зерна вистачає, особливо у приватних власників. «Держава повинна подумати, як це зерно в разі потреби поставити на державний облік, і як заплатити відповідні гроші. Те ж саме стосується і гречки, враховуючи те, що частина людей працює на своїх ділянках і має відповідні запаси», — сказав він. 

Керівник парламенту також підкреслив, що квотування експорту зерна може мати й позитив, оскільки «вгамує апетити зернотрейдерів, які хочуть за копійки зерно скупити і його вивезти». Він висловився за те, щоб закупівельні ціни на зерно для експортерів відповідали як мінімум тим затратам, які виробники несуть у процесі його вирощування. 

Відповідаючи на запитання щодо розгляду у парламенті законопроекту, який передбачає ліквідацію райрад у столиці, Володимир Литвин зазначив, що законопроект №7069 не передбачає передачі парламентом Київраді права ліквідовувати районні ради. 

Керівник парламенту повідомив, що уважно ознайомився з відповідним законопроектом і провів консультації з фахівцями Апарату Верховної Ради. «Там жодним чином не йдеться про ліквідацію райрад у місті Києві, а вносяться зміни до закону про столицю, яким визначається, що ці зміни передбачають право територіальних громад і Київської міської ради приймати рішення про створення чи нестворення районних рад Києва. Жодним чином у цьому проекті не йдеться про скасування районних рад у місті Києві», — сказав В. Литвин. 

Крім того, глава парламенту вважає, що дата розгляду законопроекту №7069 щодо надання Київській міській раді права ухвалювати рішення про створення (нестворення) районних рад у місті залежить від рішення погоджувальної ради керівників фракцій та голів комітетів. «Розгляне комітет, буде ухвалено рішення погоджувальною радою, тоді обговоримо це питання, можливо, парламент розгляне його до місцевих виборів. Але я не бачу того, що хтось буде вимагати це зробити», — сказав В. Литвин. На його переконання, проти цього законопроекту «у тому варіанті, як він є, ніхто не буде рішуче заперечувати». 

Водночас, на переконання Голови Верховної Ради, дискусію викликає дата можливого ухвалення цього закону: до проведення місцевих виборів 31 жовтня чи після них. На думку В. Литвина, це питання потребує подальших політичних консультацій.

Прес-служба Верховної Ради України.