На продовольчому ринку сіється чергова паніка. Повідомляється, що до кінця року картопля може подорожчати на 50 відсотків. Мовляв, причини такого істотного зростання — у скороченні врожайності другого хліба. За даними Українського клубу аграрного бізнесу, валовий збір її в поточному році становитиме близько 14 мільйонів тонн, що майже на 30 відсотків менше, ніж торік. На думку експертів, урожай бульб «підкосила» негода. «Рясні зливи та подальша досить тривала посуха негативно позначилися на врожаї картоплі цього року. Переважно втрати пов’язані з недостатньою вологою в період активного росту бульб, що спричинило їх малий розмір, а також активним розвитком хвороб у спекотний період», — прокоментував ситуацію Роман Сластьон, експерт аграрних ринків УКАБ.
Ціна ж у лютому—квітні, за його словами, значною мірою залежатиме від того, наскільки холодною буде зима, адже нормальних картоплесховищ не так багато, і ситуація з подальшим подорожчанням бульби, яка спостерігалася на початку 2010-го, може повторитися.
Крім того, в УКАБ не виключають можливості імпорту картоплі в Україну навесні 2011 року, коли дефіцит власного продукту буде найбільш відчутним.
На офіційному рівні невеселу картопляну перспективу взявся коментувати міністр агрополітики Микола Присяжнюк. Під час прес-конференції в Кабміні він спростував такі прогнози. За його оцінками, картина не така вже й песимістична, адже «врожай картоплі буде зменшено десь на 5 відсотків, а не на 30. Тобто ми в минулому році зібрали картоплі 19,5 мільйона тонн, у цьому буде десь 18,6 мільйона. Тобто загроз забезпеченню картоплею немає. Ми споживаємо 5,8 мільйона тонн картоплі. 5 мільйонів іде на насіння. І, звичайно, близько 6 мільйонів ми витрачаємо на корм — це теж проблема. Нам треба сьогодні вводити цивілізовану відгодівлю худоби — так, як у всіх країнах, це — комбікорми. І налаштовувати логістику. Ми сьогодні ведемо перемовини з «Укркоопспілкою», щоб вони відродили свої функції. Оскільки все-таки майно «Укркоопспілки» належить практично всьому сільському населенню. Тож стосовно картоплі проблем немає», — сказав міністр.
Треба зазначити, що небезпека подорожчання бараболі полягає й у тому, що від цього не врятує ніякий Антимонопольний комітет. Відомство регулювати ціни не в змозі, адже 97—98 відсотків врожаю бульб вирощується у приватному секторі. Голова АМК Олексій Костусєв, передає РБК-Україна, коментуючи зростання роздрібних цін на картоплю, логічно «відхрестився» від процесу.
«Картоплю виробляють десятки тисяч селян. Там не може бути ні монопольного становища, ні змови. Вочевидь, існують якісь об’єктивні причини, але вони за межами повноважень АМК», — зазначив О. Костусєв.
Від себе варто додати: справді, через спеку врожайність картоплі дещо зменшиться. Чимало бульб від високої температури просто «зварилося» в землі. Проте зберуть її все одно немало. Тому говорити про тотальний неврожай і підбивати підсумки зарано. Багато картоплі ще в землі. Та й статистична «похибка» тут значна — всю бараболю на дядькових городах не перерахуєш. Зменшення валу порівняно з минулим роком, звісно, буде, але не на третину, і картоплі нам до наступної осені вистачило б. Проблема в тому, що в скрутній ситуації опинилася Росія. А наявний між нашими країнами безмитний режим торгівлі дозволяє посередникам реалізувати туди нашу бараболю за гарними цінами. Стосунки з сусідами не повинні бути настільки дружними, щоб це загрожувало нашій продовольчій безпеці. Саме тут втручання держави очевидне, в іншому разі ціну на бульбу спеціалісти з роздмухування ажіотажного попиту на харчі можуть зробити захмарною — вона вже почала зростати. Торгівці та політики — фахівці вішання «локшини» на вуха громадян — саме активізувалися. Незабаром вибори до місцевих органів влади. Невдовзі, певно, з’ясується, що всього у нас вдосталь. Але це буде потім...
Звісно, будь-які новини про подорожчання — керівництво  до дій перекупникам. Навіть слова міністра про те, що немає підстав для подорожчання картоплі, вже провокують певний ажіотаж. Але газети й телебачення не скасувати. Тому завдання державних чиновників — протистояти спекулянтам, які накопичують капітали на продовольчий паніці. На цьому фронті успіхів у нашої влади поки що небагато. А спекуляція — також крадіжка. І зовсім погано, якщо в нашому аграрному міністерстві город городять, щоб із часом рятувати ситуацію, проводячи держзакупівлі картоплі, приміром, у Польщі чи Єгипті. З відкатами і «колядуваннями».