Останнім часом у Львові спостерігається стрімка тенденція до здорожчання вершкового масла. Нещодавно кілограм цього продукту можна було придбати за ціною в межах 40 гривень. Тепер у крамницях доводиться за нього викладати 57—58 гривень.
Зазначимо, що ціни на всю молочну групу продуктів регулює держава. Начальник Державної комісії з контролю за цінами у Львівській області Любов Висоцька пояснила: дорожчати може лише масло, завезене з інших областей, а місцевий виробник перед тим, як підвищити ціну, має попередньо задекларувати її зміну.
— До нас не зверталось жодне підприємство Львівщини щодо обґрунтування підвищення цін на свою продукцію. Тому, напевно, масло, яке подорожчало, просто завезли з інших областей, — упевнена керівник цінової комісії. — Інша річ — це реалізатори на базарах, які справді іноді можуть підвищувати ціни на свій розсуд, але ми намагаємось і цей спектр ринку контролювати.
За словами Любові Висоцької, наразі закупівельна ціна на молоко в області стабільна. Тому роздрібні ціни на молочну продукцію мусять залишатися на рівні червневих.
Об’єктивних причин для здорожчання немає, впевнені чиновники. Якщо ж посилатися на сезонний чинник, то він почне впливати на ситуацію тільки у вересні-жовтні, коли зменшаться надої молока.
Нині виробники ще мають досить сировини, вважають експерти. Тож цінові «сюрпризи» диктують переважно оптовики. Однак про жодні санкції щодо торговельних підприємств, які безпідставно підвищили ціни, не чути.
Тим часом у крамницях Львова ціни на масло такі, начебто все воно завезено навіть не із сусідніх, а з найвіддаленіших областей країни. Зокрема, за вінницьку смакоту правлять 58 гривень (за кілограм). Крім цього, в межах десяти гривень подорожчали тверді сири популярних марок, також дещо додала у ціні сметана, повідомляє «Гал-інфо».