Центр незалежних споживчих експертиз «Тест» вивчив якість вітчизняного кефіру. Цього разу до лабораторії відправили 8 популярних марок кисломолочного продукту 2,5-відсоткової жирності («Яготинський», «Біла лінія», «Веселий пастушок», «Злагода», «Літній День Галактон», «Простоквашино», «Слов’яночка» та «Білосвіт»).

Кефір, як і будь-який кисломолочний продукт, одержують шляхом бродіння — перетворення лактози (молочного цукру) на молочну кислоту за допомогою молочнокислих бактерій. От тільки для кефіру потрібна складна закваска — із 20 видів бактерій і дріжджів. Додавши її до молока, одержимо не тільки молочнокисле, а й спиртове бродіння. Унаслідок утворюються молочна кислота, вуглекислий газ і спирт, які надають кефіру освіжаючий, трохи гострий смак. І зауважте: продукт, що не містить дріжджів, не має права називатися кефіром!

Отже, згідно із ДСТУ 4417:2005, у кефірі має бути певна кількість молочнокислих бактерій і дріжджів. Із першою вимогою всі перевірені зразки впоралися «на відмінно». А от стосовно дріжджів деякі не дотягли... Менше, ніж належить, їх містили кефіри «Злагода», «Яготинський» і «Білосвіт», за що загальна оцінка їм була знижена.

А от чим порадували всі зразки, то це відсутністю кишкової палички. Добре, що, з огляду безпеки, вся продукція виявилася на висоті!

До упаковки кефірів зауважень не було, як і до маркування. Дивним лише видався склад кефіру «Біла лінія»: з корисних мікроорганізмів згадувалася тільки чиста культура молочнокислих бактерій, а про дріжджі — ні слова. Виробники кефіру «Злагода» теж були не надто багатослівні: зазначаючи склад продукції, обмежилися словом «закваска».

За результатами лабораторного тестування та дегустації більшість кефірів одержали позитивні оцінки. До «відмінників» зараховано кефір «Біла лінія», в «хорошисти» потрапили «Веселий пастушок», «Злагода», «Літній День Галактон», «Простоквашино» і «Слов’яночка». Кефір «Яготинський» оцінено «задовільно», а «Білосвіт» — «погано», повідомляє сайт test. org. ua.

До речі

Список сировини, яку дозволено використовувати для виробництва кефіру (за ДСТУ) не такий уже й великий. У першу чергу це незбиране коров’яче молоко й кефірна закваска. Можна також використовувати знежирене молоко і вершки. Не забороняє стандарт додавати сухе молоко й воду для його відновлення, а також маслянку, отриману під час виробництва масла. А от рослинні жири використовувати забороняється!