Днями Антимонопольний комітет заходився вчити граматики вітчизняних виробників спредів. 
Як відомо, в українській мові запозичене слово «спред» — чоловічого роду. Проте на упаковці такого продукту можна побачити назви середнього роду: «Фермерське», «Вершкове», «Карпатське», які у споживача асоціюються із справжнім вершковим маслом. До такої підміни виробники вдаються, щоб зайвий раз не нагадувати про немолочне походження свого продукту і не відлякувати покупців.
Експерти зазначають: вершкове масло є одним із тих продуктів, які фальсифікують найчастіше. З метою здешевлення собівартості виробники щедро додають у нього рослинні жири. Але тільки виготовлений із коров’ячого молока продукт має право називатися «маслом» — це чітко прописано в Державному стандарті.
Застосування рослинних масел для заміни молочного жиру — не злочин. Проте суміш жирів різного походження має називатися «спред», до того ж ця назва повинна бути зазначена великими літерами на лицьовому боці упаковки. Також у складі продукту має бути чітко виписано відсотковий уміст рослинних жирів.
Антимонопольний комітет провів дослідження ринку масла і виявив низку порушень конкурентного законодавства під час маркування продукції. Виробники спредів і сумішей рослинних жирів указують вид товару дрібним шрифтом і лише на боковій частині упаковки. А на лицьовому боці розміщують назву товару — «Балтське», «Селянське», «Легке», «Французьке», не зазначаючи поряд із нею слово «спред».
За висновками АМК, такі дії вводять споживачів в оману: потенційний покупець може помилково придбати спред замість масла, оскільки ця продукція на полицях магазинів розташовується поряд. З огляду на це, АМК зобов’язав 12 виробників спредів припинити недобросовісну конкуренцію й чітко зазначати назву своєї продукції на лицьовому боці упаковки, повідомляє УНІАН. Такі обов’язкові до виконання рекомендації отримали 12 виробників спредів — ВАТ «Зарічненський молокозавод» (Рівненська область), ТОВ «Андрушівський маслосирзавод» (Житомирська область), ДП «Старокостянтинівський молочний завод» (Хмельницька область), ЗАТ «Галичина» (Львівська область), ТОВ фірма «Апрель» (Харків), ТОВ «Люстдорф» (Вінницька область), ТОВ «Балтський молочно-консервний комбінат дитячих продуктів» (Одеська область), ДП «Львівагропродукт» ТОВ «Міг» (Львів), ВАТ «Молочник» (Житомир), ВАТ «Рожищенський сирзавод» (Волинська область), ТОВ «Тульчинський маслосирзавод» (Вінницька область) і ВАТ «Решетилівський маслозавод» (Полтавська область).