Футбол. Позавчора, напередодні контрольних поєдинків національної збірної України з командами Польщі (у Лодзі 4 вересня) і Чилі (у Києві 7 вересня), свою першу прес-конференцію дав виконувач обов’язків тренера колективу Юрій Калитвинцев.

— Скажіть, будь ласка, яким чином Мирон Маркевич передавав вам справи? — запитали Юрія Миколайовича.

— Мирон Богданович нічого мені не передавав. А бачення футболу в нас схоже, і відступати від виробленого напрямку ніхто не збирається. Тим більше, що він буде цікавим для вболівальників. Ми граємо винятково для них.

— Наскільки сильно впливають тимчасові невдачі «Дніпра» і «Динамо» на гравців цих клубів, представлених у збірній?

— Узагалі до проблем психологічного стану футболістів ставимося дуже серйозно. Динамівці й дніпряни, справді, не зовсім вдало провели останні матчі. Звідси й наше відповідальне завдання: змусити їх про це не згадувати. Переконати їх, що у збірній про належність до клубів потрібно забути. Не варто жити вчорашнім днем, треба обігрувати Польщу!

— Дайте оцінку новачкам збірної.

— Взагалі-то, вони для мене — не новачки. Досконально вивчив можливості кожного з них. Адже ми давно спостерігали за їхнім професійним зростанням. Скажімо, Дениса Кулакова знаю з шістнадцяти років, коли співпрацювали в юнацькій збірній. Я ретельно стежив за його прогресом і повинен відзначити, що окремі його ігри останнім часом заслуговували на увагу з боку національної команди. Олег Краснопьоров знайомий мені по спільній роботі в «Закарпатті», а Денис Кожанов опинився в нашому полі зору з першого дня роботи в збірній.

— А гравців «молодежки» готові залучати до роботи?

— Звичайно. Але ви, мабуть, розумієте, чому ми цього не робимо тепер: наша молодіжна збірна реально може потрапити до фінального турніру чемпіонату Європи, а потім і на Олімпіаду-2012. Тому й не турбуємо їх поки що. Однак усі наші кандидати з цієї команди залишаються під наглядом. І, зазначу, вони працюють дуже якісно.

— З ваших висловлювань можна здогадуватися, що робитимите ставку на флангову гру.

— Кількість запрошених футболістів конкретного амплуа аж ніяк не говорить про наші тактичні і стратегічні напрямки у веденні грі. Скажімо, у нашому списку є 7—8 оборонців. Але це не означає, що плануємо грати виключно від оборони. Точно так само, як і наявність п’ятьох форвардів не говорить про те, що всі вони вийдуть на поле одночасно. Мій принцип — мати по два рівноцінних кандидати на кожну позицію. Адже конкуренція ще нікому не заважала. До того ж ми граємо за досить жорстким графіком. І саме за допомогою контрольних зустрічей маємо можливість аналізувати готовність команди до Євро-2012. При цьому всі хлопці знають, що у складі гратимуть тільки ті, хто виявиться сильнішим на полі. Прізвища й регалії тут значення не мають.

— Чи схвалюєте натуралізацію футболістів?

— Як колишній росіянин, я все це пройшов. Особливих проблем не бачу, а от нюансів вистачає. Тут, розумієте, до кожного претендента потрібний індивідуальний підхід.

— Але Маркевич стверджував, що питання про одержання українського громадянства Папа Гуйє вже реально вирішується...

— Либонь, ця історія матиме продовження. Головне, щоб сам гравець нам підходив.

— А чи не зміниться, бува, система преміювання «збірників» у зв’язку з протистоянням, котре розгорілося останнім часом між Києвом і Харковом?

— Сподіваюся, що ні. Втім, усе залежить насамперед від мотивації футболістів. Я до цього ставлюся філософськи. Нам дають на харчування — слава Богу. Хоча, якщо відверто, дають трохи більше — ще й на морозиво вистачає. А взагалі нам потрібні футболісти, котрі насамперед гратимуть за честь своєї країни.

— Збірну Польщі, напевно, вивчили ґрунтовно?

— Нині такі часи, що інформація перестала бути якоюсь проблемою. У цьому випадку її навіть більше, ніж потрібно, і нам доводиться відбирати найціннішу. Коротенько сказажу, що в поляків дуже міцна команда. А відчутні поразки від Іспанії (0:6) і Камеруну (0:3) ще ні про що не говорять. Більшість гравців цієї збірної представляють далеко не останні європейські клуби.

— Чи вам до душі проведення зборів і матчів в інших містах?

— Хочу наголосити, що йдеться не про збірну Києва чи збірну федерації, а про команду, котра належить усій країні, вболівальникам. І бачити її вживу повинні скрізь. Гадаю, збори краще проводити в тих містах, де виступатимемо. Зрозуміло, якщо дозволяють умови. Принцип простій: граємо, перемагаємо і їдемо далі. Користуючись нагодою, хочу запросити всіх прихильників футболу на наш домашній матч зі збірною Чилі. Приходьте у футболках своїх улюблених клубів, але неодмінно приходите. Ви нам потрібні, і ми зробимо все, щоб вам не було соромно за нас...

На знімках: тренування збірної України.

Фото Павла КУБАНОВА.