У Верховній Раді зареєстровано проект змін (№7060) до закону «Про зерно та ринок зерна в Україні» (щодо повного забезпечення потреб держави у зерні).

Документом передбачено доповнити розділ ІІІ статтею 10-1 такого змісту: «Для забезпечення внутрішніх потреб держави у зерні, населення України продуктами харчування та інших потреб Кабінет Міністрів України встановлює мораторій на експорт зерна.
Кабінет Міністрів України для визначення внутрішніх потреб держави у продовольчому, насіннєвому, фуражному зерні та формування державного продовольчого резерву зерна з метою підтримки належного рівня продовольчої безпеки:
 забезпечує здійснення моніторингу наявності ресурсів зерна для потреб поточного і прогнозного періоду (баланси зерна) по кожному регіону і державі в цілому;
 забезпечивши повну потребу держави у зерні, встановлює квоти на його реалізацію на зовнішніх ринках (експорт зерна). Пропонується, щоб цей закон набрав чинності з дня його опублікування.
У пояснювальній записці автори законопроекту — лідер фракції комуністів Петро Симоненко та Олександр Ткаченко так аргументують необхідність цих змін: в Україні за останні 10 років валове виробництво зерна в середньому за рік становило 36 мільйонів тонн. Без урахування внутрішніх потреб за межі України щорічно експортується 15—17 млн. тонн зерна, або 40—45 відсотків його валового збору. У 2008\2009 маркетинговому році було експортовано 25 млн. тонн зерна.
Цьогоріч очікується недобір зерна проти минулого на 6 млн. тонн, що не дає можливості в повному обсязі забезпечити регіональні потреби і держрезерв у продовольчому зерні та посівному матеріалі. Водночас зернотрейдери намагаються прискорити експорт зерна. З 1 липня цього року вже вивезено його майже 2 мільйони тонн.
У зв’язку з цим виникла необхідність запровадити квотування експорту зерна.
Це дасть можливість забезпечити населення продуктами харчування, а тваринництво — концентрованими кормами для того, щоб отримати в достатній кількості екологічно чисті продукти тваринництва. Крім того, це дозволить забезпечити по кожному регіону потребу в продовольчому і фуражному зерні, насінні.
Проект закону передбачає надання права Кабінету Міністрів встановлювати мораторій на експорт зерна з метою забезпечення населення України екологічно чистими продуктами харчування, насамперед тваринного походження, та інших потреб.
Для визначення внутрішніх потреб держави у продовольчому, насіннєвому, фуражному, технічному зерні та формування державного продовольчого резерву зерна з метою підтримки належного рівня продовольчої безпеки пропонується здійснювати моніторинг по кожному регіону і державі в цілому наявності ресурсів зерна для потреб поточного і прогнозного періоду (баланси зерна).
І тільки після забезпечення повної потреби на всій території України у зерні будуть встановлюватися квоти на його реалізацію на зовнішніх ринках.
Автори законопроекту вважають, що введення в дію закону надасть можливість повністю забезпечити Україну продовольчим, насіннєвим, фуражним зерном, а також сформувати державний продовольчий резерв, забезпечити належний рівень продовольчої безпеки.
Окрім того, Петро Симоненко та Олександр Ткаченко зареєстрували проект постанови Верховної Ради (№7061), якою передбачається встановити до 1 січня 2011 року мораторій на експорт зерна з України. У пояснювальній записці йдеться: попередні розрахунки показують, що валове виробництво зерна у 2010 році буде в межах 41 мільйона тонн, що становить 24,7 ц/га, в тому числі у господарствах населення — 10,7 млн. тонн. Показник виробництва у межах 10,2—10,7 млн. тонн зерна населенням щорічно наводиться у статистичній звітності.