Закликає молодь Українська Гельсінська спілка (УГС). Вчора у 16-ти містах країни стартувала ініційована правозахисниками акція «Захисти себе сам». Навчити підлітків захищатися від тих, хто за законом самі мають захищати всіх, активісти освітньої програми «Розуміємо права людини» вирішили через низьку правову обізнаність як міліції, так і школярів та студентів, розповів координатор акції Ярослав Мінкін.
«Існує проблема перевищення повноважень міліцією. Особливо безграмотні нижчі чини правоохоронців, та й учні і студенти не знають своїх прав. Тому часто без з’ясування, без протоколу молоду людину можуть забрати, побити, провести обшук для виконання свого плану обшуків. Так не повинно бути», — каже Я. Мінкін.
Влаштовуватимуться вуличні перформанси про те, як поводитися з міліцією, та роздаватимуть пам’ятки про права під час затримання. За словами організаторів, акцію погоджено з місцевою владою у всіх містах, тож весь цей час за правопорядком там слідкуватимуть ті ж таки представники міліції. Надалі активісти планують вдатися навіть до «узаконених провокацій», аби перевірити, як українські правоохоронці засвоїли права людини.