Облогу дитячих поліклінік школярами і їхніми батьками, що намагаються одержати заповітну медичну довідку, не знято. Її продовжено на місяць. Строк надання завіреної районними лікарями довідки про стан здоров’я дитини і її можливості займатися фізкультурою відсунуть до 1 жовтня. Напередодні Дня знань міністр освіти й науки України Дмитро Табачник заявив у телевізійному ефірі, що відмова керівництва шкіл приймати дітей без медичних довідок, зокрема про проходження вакцинації, є порушенням прав дитини. Водночас чиновник зазначив, що батьки могли заздалегідь, протягом літніх канікул, подбати, щоб їхня дитина вчасно пройшла всі необхідні медичні процедури.
Насправді ж для багатьох киян це виявилося неможливо з об’єктивних причин. У більшості лікарів улітку є досить шкідлива звичка — йти у відпустки. Впіймати фахівця в білому халаті й узяти в нього автограф на «бігунку» про стан здоров’я школяра не так просто. До того ж у багатьох дитячих поліклініках столиці спостерігається штатний «некомплект» — відсутній або невропатолог, або кардіолог, або той і другий разом. Тому пацієнтів направляють в інші медичні заклади міста, де ці фахівці є.
І якщо торік довідку можна було взяти не тільки в дільничного педіатра, а й у комерційних медичних центрах (щоправда, заплативши за послугу гривень двісті), то нині на виданому в школі бланку обов’язкові резюме й печатка тільки районної поліклініки. Вибору немає. Але ще є час.