Нещодавно в парламенті було створено Тимчасову слідчу комісію з перевірки дотримання законодавства у сфері природних монополій та суміжних ринків щодо енерго-, тепло-, водо- та газопостачання. Головою обрано народного депутата від фракції «Батьківщина» Олександра Чубатенка. На першому засіданні комісії було створено експертну раду, яку очолив екс-міністр житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко.

Як заявив під час брифінгу голова ТСК, досі в Україні не створено прозорої системи моніторингу видобутку, транспортування, споживання, оплати енергетичних ресурсів. Водночас є Агенція державної енергетичної ефективності, обов’язок якої забезпечувати і впроваджувати систему моніторингу. За його словами, Інститут кібернетики Національної академії наук України ще у 2006 році на основі найновітніших технологій розробив державну систему моніторингу, але чомусь її не впроваджують.

Також, зазначив парламентарій, існує проблема тарифоутворення. Приміром, тарифи на централізоване опалення у Вінницькій області — майже 11 грн. за кв. м, а в Одеській — 3 грн. за кв. м. Тарифи на централізоване водопостачання в Закарпатській області — майже 8 грн. за куб. м, а у Вінницькій — 1 грн. за куб. м. На жаль, ці диспропорції не врегульовані законодавством.

У свою чергу екс-міністр житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко заявив: тарифи є непрозорими, нелегітимними, дають широкий простір для зловживань в енергетичній сфері та в системі тепло- і водопостачання. Він вважає, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, і Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, не виконали своєї місії. «Відповідними указами Президента комісії ліквідовано, а нова запрацює через три-чотири місяці. Цей вакуум в умовах надзвичайного енергетичного стану не може не турбувати», — сказав голова експертної ради.

За його словами, на засіданні Комітету з питань підприємництва, регуляторної і антимонопольної політики прийнято рішення звернутися до органів місцевого самоврядування і доручити їм забезпечити контроль за тарифами в інтересах споживачів.

Наступного тижня ТСК планує провести відкриті публічні слухання за участю колишніх працівників НКРЕ, представників адміністрації Президента, уряду, монополістів.