Відредагований урядом Цивільний кодекс дає змогу в разі невчасної сплати за житлово-комунальні послуги та несплати пені вилучати житло громадян. Про це заявив міністр праці та соціальної політики опозиційного уряду Андрій Павловський. Нагадаємо, законопроект передбачає скасування з першого січня 2011 року тимчасової заборони стягнення з громадян пені за невчасну сплату житлово-комунальних послуг.
За словами народного депутата, відповідно до чинного законодавства, така заборона діє до моменту існування в державі заборгованості з виплати заробітної плати, пенсій та стипендій. «А протягом останніх місяців вона зросла більш як на 300 мільйонів гривень», — наголосив він.
Андрій Павловський зазначив, що, за офіційними даними уряду, населення розраховується за газ та житлово-комунальні послуги більш як на 85 відсотків, водночас заборгованість теплокомуненерго за газ сягає близько 60 відсотків. «Виникає запитання: куди зникає різниця у 25 відсотків? У чиїх кишенях опиняються мільярди гривень?», — поцікавився парламентарій. Поряд із цим, зазначив він, уряд піднімає ціну на газ для населення на 50 відсотків цього року та ще на 50 — наступного, а облгази, які належать пану Фірташу, мають заборгованість за газ 10 мільярдів гривень. «То, може, було б краще уряду Азарова стягувати заборгованість із Фірташа, ніж дерти три шкури і брати пеню з людей, яким вони затримують заробітні плати?», — сказав А. Павловський.
Однак, на думку члена Партії регіонів Вадима Колесніченка, впровадження пені аж ніяк не спричинить вилучення квартир у громадян. У коментарі «Голосу України» він повідомив, що уряд нині розробляє комплекс заходів, щоб громадяни могли сплачувати борг у розстрочку. «Головне, щоб люди хоч щось платили і демонстрували намагання сплачувати борг. Держава поставиться до цього з розумінням і ніяких позовів щодо вилучення майна не буде», — впевнений народний депутат. Водночас він додав: «Якщо хтось узагалі відмовлятиметься сплачувати за послуги, в тому числі й ті, хто отримає субсидію, це означатиме, що вони вступають у відкритий конфлікт». Наразі, щоб запровадити пеню, згода парламенту зовсім необов’язкова. За словами Вадима Колесніченка, для цього достатньо постанови Кабінету Міністрів. «І це буде більш оперативно», — сказав він.