Учора Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся із студентами історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка. 
«Я у тридцять сьоме приходжу 1 вересня в Київський національний університет імені Тараса Шевченка. І щоразу це нові відкриття, щоразу це щастя, з огляду на те, що в мене є можливість поспілкуватися з викладачами, частина з яких свого часу читали мені та моїм однокурсникам лекції. Вони навчили нас мистецтву жити, навчили знати, любити, шанувати історію і бути людьми, з урахуванням тих реалій, в яких ми живемо», — сказав Володимир Литвин.
Глава парламенту переконаний, що в кожного із випускників буде можливість займатися і громадською, і політичною діяльністю. Але водночас треба зробити все, щоб здобути необхідні знання, а тим паче, переконаний Володимир Литвин, за істориками — майбутнє. Водночас він звернув увагу на те, що посади не лише керівника парламенту, а й його Першого заступника (Адам Мартинюк) та заступника (Микола Томенко) обіймають історики.
Голова Верховної Ради зазначив, що історія була не просто наукою, вона завжди несла і несе, особливо сьогодні, політичне навантаження. Звертаючись до першокурсників, В. Литвин підкреслив, що вони обрали найважливішу і найвідповідальнішу професію.
Володимир Литвин зауважив, що останніми роками в історії зроблено прорив, у тому числі вітчизняними дослідниками, в першу чергу членами Національної академії наук України. «Ми з вами, зрозуміло, однодумці в тому, що тон у цій справі задавав, задає і задаватиме історичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка», — підкреслив глава парламенту. «Ви здобули першу вершину, а далі все залежатиме від вас. Я гадаю, сподіваюся і вірю, що ви будете писати історію, здебільшого роблячи акцент на соціальну історію. Бо поки що, на жаль, у нас домінує в історичному дослідженні політична складова», — зазначив Володимир Литвин.
Відповідаючи на брифінгу на запитання, чим відрізняється молодь XX століття від молоді XXІ, Володимир Литвин сказав, що нині це абсолютно інші люди — не закомплексовані, адаптовані до сучасного світу; кожен знає свої права, але менше знає свої обов’язки; кожен вимагає до себе відповідної уваги. «Кожен з них вже вирізняється. Немає загальної сірої маси», — зазначив керівник парламенту.
Окрім того, Голова Верховної Ради розповів, що не виключає зміни у складі Кабінету Міністрів після проведення місцевих виборів. «Зрозуміло, що ці зміни будуть, особливо після 31 жовтня», — сказав Володимир Литвин. Кадрові зміни, на його переконання, процес об’єктивний і неминучий. І активні учасники виборчих кампаній отримають як приз шанс довести, чи здатні вони обіймати ту чи іншу посаду в уряді.
На врочистостях з нагоди Дня знань був присутній і ректор Київського національного університету Леонід Губерський. Він побажав студентам наснаги в навчанні та гарних оцінок, нестримного бажання пізнавати нове, цікавих відкриттів, любити свою країну та, здобувши професію, мати власну громадянську позицію. А педагогічному колективу — творчої наснаги, талановитих студентів і сповна відчути результати своєї праці.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www. golos. com. ua.