Після зміни запобіжного заходу стосовно підозрюваного в отриманні хабара міського голови Немирова Вінницької області Віктора Качура, останній порушив вимоги законодавства про підписку про невиїзд. Тому його оголошено в розшук. Таке повідомлення оприлюднив відділ зв’язків із громадськістю обласного управління міліції у Вінницькій області.
За словами прес-секретаря обласної прокуратури Ірини Вихованець, слідчим відділом прокуратури Вінницької області проводиться досудове слідство у кримінальній справі стосовно обвинувачення Немирівського міського голови Віктора Качура у скоєнні особливо тяжкого злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України за фактом одержання ним хабара в особливо великому розмірі, в сумі 1790000 гривень. Підозрюваного взяли під варту. Однак суддя Ленінського суду Вінниці Ю. Ковбаса змінив запобіжний захід на підписку про невиїзд. Нині правоохоронцям невідомо про місце знаходження підозрюваного.
— Приймаючи рішення, суддя Ю. Ковбаса не врахував тяжкість злочину, у вчиненні якого обвинувачується В. Качур, не взяв до уваги те, що посада В. Качура є виборною і він не може бути усунений з неї на досудовому слідстві. Отож може продовжувати працювати і чинити тиск на своїх підлеглих, які є свідками у справі, домагатися від них вигідних для себе показань під час розгляду справи в суді.
Суддя знехтував ще одним фактом: під час досудового слідства прокурор області порушив ще дві кримінальні справи стосовно В. Качура за ознаками злочинів, скоєних ним, — вимагання грошових коштів та службового недбальства, внаслідок чого протягом 2007 року незаконно витрачено бюджетних коштів на суму 174414 гривень, йдеться у повідомленні прес-служби облпрокуратури.
Прес-секретар облпрокуратури Ірина Вихованець наголошує, що підозрюваного не вперше притягують до кримінальної відповідальності. Так, протягом 2002 року стосовно В. Качура було порушено чотири кримінальні справи за фактами скоєння ним низки тяжких злочинів, зокрема, вимагання грошових коштів у громадян, незаконного позбавлення волі особи, вчинення хуліганських дій. За вказаними фактами Віктору Качуру висувалося обвинувачення у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 146, ч. 3 ст. 189, ч. 2 ст. 296 КК України. Однак постанови про порушення цих кримінальних справ було скасовано тим само Ленінським районним судом Вінниці.
Вінницька область.