«В Україні є прецеденти ліквідації районних рад в містах. Цей досвід показав, що після їх ліквідації життєдіяльність міст не зупинилася, а навпаки — покращилось управління в містах». Так прокоментував журналістам ситуацію із ліквідацією районних рад у місті Києві міністр регіонального розвитку та будівництва України Володимир Яцуба.

«Питання ліквідації районних в містах рад обговорюються вже багато років. Зокрема, в 1991 році, коли тривали обговорення законопроекту «Про місцеве самоврядування в Україні». Кожному фахівцю в сфері місцевого самоврядування зрозуміло, що районні ради в містах не потрібні», — додав Володимир Яцуба. За його словами, вибори депутатів районних у містах рад проводяться за пропорційною системою (депутати обираються за списками від організацій політичних партій, виборчих блоків організацій політичних партій у багатомандатному виборчому окрузі, межі якого збігаються з межами відповідного району в місті), через що спостерігаються нескінченні політичні спекуляції: «Іншими словами це можна назвати управлінським ступором, який, звичайно, не вирішує проблем мешканців того чи іншого району, не створює належних умов для їхнього проживання».

Як приклад ліквідації районних в місті рад, Володимир Яцуба назвав Одесу (1 млн. жителів), міська рада якої в 1998 році ухвалила рішення про неутворення районних рад, унаслідок чого свою діяльність припинили вісім із восьми районних рад. Того ж року така само доля спіткала сім із семи районних рад у Запоріжжі, чотири з чотирьох — у Миколаєві. 2001-го року за рішенням Горлівської міської ради (Донецька область) припинили діяльність три із трьох районних у місті рад, у Макіївці — п’ять із п’яти за відповідним рішенням міської ради. Першим містом в Україні, де міська рада прийняла рішення про недоцільність існування районних у місті рад народних депутатів, був Львів — в 1995 році п’ять районних у місті рад припинили свою діяльність. На сьогодні, за словами міністра, в Україні налічується 26 міст з районним поділом. Загалом — 118 районів у містах. Наприклад, в Харкові — 9 районів, в Дніпропетровську — 8.

«Зверніть увагу. У Києві в одному районі — 300— 350 тисяч населення, водночас у Дніпродзержинську, де мешкають лише 250 тисяч населення — три райони, в Житомирі на 282 тисячі населення — 2 райони. Таких прикладів багато. Висновок єдиний: на все це витрачаються колосальні кошти платників податків, — зазначив Володимир Яцуба. — Навести порядок у цьому питанні необхідно було вже давно, у тому числі і в столиці. Переконаний, люди нас підтримають».

Прес-служба Мінрегіонбуду.