Питання співробітництва між Україною та Казахстаном обговорять у Києві
Від газу до космосу і сільгоспмашин — такий діапазон тем, що їх обговорюватимуть на найближчій зустрічі президентів України та Казахстану. Офіційний візит Нурсултана Назарбаєва в Київ відбудеться 14—15 вересня, повідомив на прес-конференції Надзвичайний і Повноважний Посол Казахстану в Україні Амангельди Жумабаєв.
Що стосується одного із пріоритетних для Києва питань — поставок казахстанського газу — посол відзначив, що Казахстан зацікавлений у поставках, однак вирішення цього питання неможливе без узгодження з Російською Федерацією. «Нині між Україною й Росією складаються нові відносини, і це вселяє в нас надію, що ми можемо здійснити нові проекти. Ми дуже зацікавлені, щоб поставляти в Україну нафту, газ», — зазначив Амангельди Жумабаєв.
За інформацією посла, товарообіг між державами цього року ще не вийде на рівень 2008 року (порядком 5 млрд. дол.) і становитиме близько 3,5 мільярда, як і в попередньому. Амангельди Жумабаєв упевнений: щоб виправити ситуацію, ставку потрібно робити на створення спільних підприємств з виробництва продукції, що має попит у двох державах.
Цікавим показником, який демонструє динаміку розвитку економічних відносин між країнами, дипломат називає авіасполучення. «Коли в 2004 році я став послом в Україні, між державами не було повітряного сполучення, а сьогодні по кілька разів на тиждень літають літаки і в Астану, і в Алмати, та й квитки на них купувати потрібно заздалегідь».