Учора в столичному Українському домі відкрився перший Всеукраїнський форум оборонної промисловості. На ньому свої вироби, розробки та проекти представили майже півсотні вітчизняних підприємств ОПК. Серед учасників форуму — розроблювач і виробник високоточних засобів ураження ДержККБ «Луч», засобів зв’язку ТОВ «Телекарт-прилад», виробник авіаційних ракет «повітря-повітря» ДАХК «Артем», концерн «Авіавійськремонт» тощо.

Мета організаторів виставки (а ними виступили недержавні громадські організації — Асоціація «Українські оборонні технології», Центр досліджень армії, конверсії і роззброювання та консалтингове агентство Defense Express) — сформулювати пропозиції підприємств оборонки з розвитку й реформування вітчизняного ОПК, сприяти формуванню адекватного рівня державних асигнувань у рамках держзамовлення на 2011 рік, виробити рекомендації з військово-технічного співробітництва України з іноземними державами.

Форум відвідали голова парламентського Комітету з питань оборони та національної безпеки Анатолій Гриценко, глава Державної комісії при Президенті України з реформування й розвитку оборонно-промислового комплексу Анатолій Кінах.

Із привітальним словом до учасників конференції звернувся Анатолій Гриценко.

В інтерв’ю «Голосу України» голова профільного комітету Верховної Ради так прокоментував перспективи розвитку оборонно-промислового комплексу нашої країни:

— Армії без техніки та озброєння не буває. Тому відродження вітчизняного ОПК має стати загальнодержавним завданням. Ці завдання повинні ставитися на рівні Президента.

А щоб почати діяти, необхідно об’єднати рішення цих проблем в одній голові. Я пропоную запровадити посаду віце-прем’єр-міністра — міністра оборони, як це було зроблено в Російській Федерації. Щоб одна людина в державі координувала армію, оборонку та експорт озброєнь. Тоді в одній голові складуться й потреби держзамовлення, і їхнє забезпечення.

Треба розуміти: армії дешевої не буває. Вона створюється не за один рік. А це значить, що необхідна державна підтримка й фінансування цих кроків. На цьому оборонному форумі представлені результати попередніх років, напрацювання вітчизняного ОПК. Є програми для модернізації винищувачів, штурмовиків, існує технічний проект виробництва власного корвета, ескізний проект ракетного комплексу.

— Що ж заважає нормально розвиватися нашій оборонці?

— Треба відмовитися від так званого спеціального стабілізаційного фонду. Фінансування оборонних замовлень повинно йти з бюджету. І Мінфіну не потрібно лукавити, розписуючи гроші на потреби оборони так, що основні кошти надходять у листопаді-грудні. Необхідна плановість і фінансування протягом усього року. Якщо не вистачає грошей, визначити пріоритети фінансування, і їх вже забезпечувати на сто відсотків. До того ж зняти деякі проблеми з обмеженнями, що виникли із прийняттям закону про закупівлі, проводити прозорі тендери, де замовником виступає Міноборони.

А на законодавчому рівні прийняти реальний, а не міфічний військовий бюджет на наступний рік. Переглянути всі державні програми, що стосуються розвитку армії й оборонки, і прийняти нові. Бо старі зірвано, вони виконані на 20—30%. І подальше їхнє фінансування означає розмазування маленького шматочка масла по всьому великому короваю.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.