Цьогоріч обласне свято обжинків проводилось у Млинові не випадково: тут досягнуто найвищої в області врожайності зернових — по 38 центнерів на круг.
Загалом на Рівненщині під час нинішніх жнив зібрано 600 тисяч тонн хліба. Рясний сніп у приватного підприємства «Агро-Експрес-Сервіс», яке очолює відомий у країні аграрій Сергій Костючко, — тут зібрали понад 50 центнерів пшениці з гектара. Зрештою, у кожному районі області за результатами цьогорічних жнив визначилися кращі з кращих. Саме вони приймали нагороди на святі обжинків від керівництва області.
— Попри проблеми, несприятливу погоду в області вдалося загалом зібрати непоганий урожай, — каже перший заступник голови Рівненської облдержадміністрації Анатолій Юхименко. — Це дає всі підстави для стабілізації ціни на хліб. Подібне стосується і такої витребуваної сільгоспкультури, як гречка. Є реальні умови зібрати її в області в межах 3,5—4 тисяч тонн, і це також разом із нинішніми намаганнями влади упорядкувати систему посередництва від виробника до споживача дасть можливість для стабільної ціни.
На обжинках кожен район мав свій павільйон, де селяни демонстрували вирощене: в радивилівському — страусів, у корецькому — майже п’ятидесятикілограмові гарбузи, які виросли в господарстві Карплюків із села Жорнівка... А в млинівському павільйоні гостей свята частували бджільницькими дарами просто з вулика з бджолами, у володимирецькому — незвичною і незнаною для більшості стравою з ріпаку, у зарічненському — копченими в’юнами.
Обжинки вдалися на славу. Гарного настрою селянами та гостям свята додала мистецька програма, а також кінноспортивні вправи наїзників Мирогощанського іподрому.
Євген ЦИМБАЛЮК, Олександра ЮРКОВА.
Рівненська область.