Дотепер розслідування справи про розшук харківського журналіста і головного редактора газети «Новий стиль» Василя Климентьєва, котрий писав про корупцію в прокуратурі, міліції та податковій інспекції, не дало якихось помітних результатів. Проте, міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов заявив, що у слідства достатньо підстав вважати, що журналіст загинув.
На перший погляд здається, що правоохоронці роблять усе можливе для якнайшвидшого розкриття справи. Від початку в слідчо-оперативну групу ввійшли найдосвідченіші співробітники. Для надання організаційно-методичної допомоги 20 серпня в Харківську область прибули заступник міністра внутрішніх справ України Леонід Зима і заступник начальника Головного управління Генеральної прокуратури України Юрій Дьомін. До речі, тоді ж Леонід Зима заявив про те, що зникнення журналіста — досить резонансна справа, тому взята під контроль і Президентом, і міністром внутрішніх справ, і генеральним прокурором.
Щодо організації та проведення розслідування, перевірка показала — харківська міліція працює професійно.
Так це чи ні, судити не нам, але основним доказом поки що залишаються мобільний телефон і ключі Климентьєва, знайдені 17 серпня в порожньому човні на Печенезькому водосховищі, недалеко від заміських будинків глави Харківської обласної податкової адміністрації Станіслава Денисюка і заступника прокурора області Сергія Хачатряна — головних фігурантів гострих матеріалів Климентьєва. Плюс опитано десятки свідків, проведено декілька обшуків у квартирі Климентьєва. Водолази обстежують кожний квадратний метр дна зловісного водосховища. В міліції не впевнені, що тіло Климентьєва там. Але пошуки тривають.
Водночас заступник Климентьєва Петро Матвієнко досить скептично ставиться до пошуків тіла, що пропало на дні Печенезького водосховища, на березі якого стоїть будинок Станіслава Денисюка. «Це скоріше спроба ввести в оману громадськість, аніж міліцію», — впевнений Матвієнко.
Заступник Климентьєва переконаний: винних у зникненні (убивстві?) головного редактора «Нового стилю» варто шукати серед тих, про кого він писав. Питання лише в тому, кому саме з них це було вигідно.
Схоже, і правоохоронці стали більше схилятися саме до цієї версії. «Найбільш імовірна версія — вбивство, пов’язане з професійною діяльністю журналіста. І не з помсти, а, можливо, з метою запобігти публікації якихось компрометуючих відомостей», — заявив нещодавно Юрій Дьомін.
Раніше висунуті версії в ході слідства підтвердження не знайшли. За словами начальника Харківського міського управління міліції Олександра Баранника, первісна інформація про те, що в день зникнення Климентьєв виїхав з дому з людиною сріблястим BMW, не підтвердилася. «Він виходив з будинку один, близько 8 години ранку... Ми вилучили відео з усіх прилеглих відеокамер у районі його місця проживання, і нами не встановлений факт, що він сідав у яку-небудь машину», — сказав О. Баранник. Слідство виключило версію про те, що Климентьєв перебуває за межами України. Не підтвердилася й версія про те, що він міг загинути в ДТП. Нещасний випадок малоймовірний.
Поки що перевіряються факти, викладені в публікаціях Климентьєва. За одним із них, пов’язаним з колишнім співробітником правоохоронних органів, порушено кримінальну справу. Подробиці поки що не розголошуються: таємниця слідства. Але при цьому начальник міського УВС не виключає можливості інсценування викрадення або вбивства журналіста.
Міністр внутрішніх справ тіньового уряду Геннадій Москаль вважає, що цей злочин було скоєно в міліцейському середовищі, і вчинено в боротьбі за владу, а саме — за посаду начальника Харківського обласного управління внутрішніх справ. Нібито, ходили чутки про звільнення нинішнього начальника УМВС у Харківській області Михайла Мартинова, а одним з кандидатів на цю посаду був голова Державної податкової адміністрації в Харківській області Станіслав Денисюк. При цьому в міліцейському середовищі було багато супротивників таких кадрових змін. Саме вони й хотіли за допомогою Климентьєва скомпрометувати Денисюка.
P. S. На сьогодні справу про зникнення журналіста передано у провадження Головного слідчого управління МВС України. Як пояснив міністр Анатолій Могильов, спричинили це гострі публікації журналіста про високопоставлених харків’ян.