Народні депутати України Олександр Кузьмук та Григорій Калетнік взяли участь в урочистих зборах колишніх офіцерів-ракетників, приурочених до 50-річчя 43-ї ракетної армії.
Збори з нагоди ювілею вже не існуючої армії (43-тю ракетну ліквідували 2002 року) відбулися у клубі командування Повітряних сил у Вінниці. В залі були присутні ракетники з України, Росії, Білорусії. Дехто з них не приховував, що дотепер жалкує про те, що Україна, яка була третьою ядерною державою світу, добровільно відмовилася від ядерної зброї. Це призвело до ліквідації армії. Армія, яка сама себе ліквідувала — так називають 43-тю ракетну, штаб якої постійно дислокувався у Вінниці. Колишній міністр оборони України, народний депутат Олександр Кузьмук назвав створення ракетної армії другою великою перемогою фронтовиків. «Це вони, вчорашні фронтовики, через 15 років після закінчення війни у надзвичайно короткі терміни, ціною неймовірних зусиль зуміли поставити на озброєння надзвичайно потужну військову структуру», — наголосив Олександр Кузьмук. Армії було присвоєно звання «Вінницька», нагадав колишній міністр оборони. «Завдяки 43-й про ваше місто дізналися у світі, зокрема, далеко за океаном, де слово Вінниця знали не тільки військові чини, а й рядові».
На початку 60-х років минулого століття ракетники успішно впоралися з виконанням операції «Анадир».
35 морських суден перевозили ракети, іншу техніку та особовий склад. Щоб доставити їх у порти, знадобилося сім тисяч залізничних вагонів. На щастя, тодішньому керівництву СРСР і США вдалося знайти спільну мову і ракети не довелося застосовувати. Більшість з них перевезли назад у Союз. Не менш складним був період ліквідації армії. «В училищах офіцерів не навчали, як знищувати ракетну зброю, — зазначив останній командувач 43-ї армії Володимир Михтюк. — Цієї премудрості довелося вчитися самотужки. Складність полягала в тому, що мали справу з небезпечними речовинами — ядерним паливом, окислювачами і т. д. Ми знищували унікальне озброєння. Робили це ціною здоров’я ракетників. Найбільший фронт робіт виконали офіцери і прапорщики. Не дивно, що їм, нині ветеранам армії, дотепер боляче за ліквідацію ними ж створеного дітища».
До ювілею армії у Москві виготовили спеціальні медалі «50 років 43-ї ракетної армії». Росіяни нагородили ними більше десяти колишніх ракетників. Удостоїло відзнак і наше Міністерство оборони. Їх від імені міністра вручав заступник начальника Генштабу ЗС України Володимир Олещенко.
Довідка
43-тя ракетна армія створена 20 серпня 1960 року на базі управління 43-ї Повітряної армії у Вінниці. Підрозділи армії дислокувалися на території 16-ти областей України, п’яти областей Білорусії, а також п’яти автономних республік і областей Росії.
У 1975 році армія нагороджена бойовим орденом Червоного Прапора. Відтоді вона носить назву — «43-тя Вінницька Ракетна Червонопрапорна армія». Максимального піку озброєння було досягнуто у 1985 році: 384 носії ядерної зброї і 1875 боєзарядів налічувалося в арсеналі армії.
Після розпаду Радянського Союзу Україна добровільно відмовилася від ядерної зброї. 43-тю ракетну армію, штаб якої дислокувався у Вінниці, було ліквідовано. Чи не вперше в історії військові, які створювали армію, своїми ж силами змушені були її ліквідовувати.
Вінниця.