Просять не підвищувати ціни для населення

Депутати Закарпатської обласної ради закликали керівництво держави не підвищувати ціни на газ для населення, оскільки це «боляче вдарить по кишенях найбільш незахищених верств населення, які й так значну частину своїх доходів змушені віддавати за комунальні послуги».

Крім того, на черговій сесії облрада, окрім затвердження звіту про виконання обласного бюджету за другий квартал нинішнього року і внесення змін до обласної казни-2010 й низки соціальних та інших планових питань, — затвердила кількісний склад депутатів обласної, районних і міських рад у містах обласного значення. Якщо у переважній більшості райміськрад чисельність депутатського корпусу залишилася на теперішньому рівні або трохи зменшена (за винятком Ужгородської, Виноградівської, Рахівської та Свалявської міських, де ледь додалася), то в обласній, навпаки, — збільшена на 18 місць. Після довгих дискусій і суперечок — кількість народних обранців згідно із законом має бути парною — сесія вирішила, що кожну з 18 територіально-адміністративних одиниць у крайовому «парламенті» представлятимуть по шість депутатів: троє за партійними списками і стільки само «мажоритарників». Тобто всіх буде 108. Нині — 90.
А керівник фракції «Наша Україна» Іван Балога (молодший брат лідера «Єдиного центру» Віктора Балоги. — Ред.) оприлюднив інформацію, згідно з якою з лав очолюваної ним фракції виключено трьох депутатів. Усі вони за впливом на ситуацію вважаються «важковаговиками», оскільки Василь Ковач — гендиректор ВАТ «Енергопостачальна компанія «Закарпаттяобленерго», Федір Лукіта — начальник Закарпатського лінійного виробничого управління магістральних газопроводів, а Василь Маркович — начальник Служби автомобільних доріг у області.
Василь НИТКА.
Ужгород.
Перегони під загрозою зриву
Кількість депутатів облради планується збільшити до 100 осіб. Про це йшлося на «круглому столі» «Чернігівська обласна рада в контексті місцевих виборів за новими правилами». Також згідно з прийнятим законодавством у 13 районах передбачено скорочення депутатського корпусу, в шести районах народних обранців побільшає, а в трьох — залишиться без змін. Загальний склад міських рад Чернігова, Ніжина, Прилук обласна рада планує залишити той самий — по 50 народних обранців.
Депутат Чернігівської міської ради, голова обласної організації УНП Володимир Ступак вважає це несправедливим. Адже в Ніжині та Прилуках, де чи не в 5—6 разів менше жителів, ніж в обласному центрі, склад рад встановлюється максимально можливий за законом. У той же час у Чернігові - мінімальний. На його думку, кількість депутатів у Чернігівській міській раді треба збільшити до 60 осіб.
Учасники «круглого столу» з тривогою говорили про вади прийнятого закону «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів». Так, нині вже зрозуміло, що виникнуть проблеми в організації виборів в містах районного значення, де політичні партії реєстрували не міські організації, а лише осередки. У цьому зв’язку в кількох містах Чернігівщини згідно з чинним законодавством не можна обрати міського голову, оскільки там немає міських партосередків. Тому учасники заходу вирішили звернутися до Верховної Ради України з пропозицією про надання районним організаціям права висування кандидатів у депутати міськради та на міського голову. Підбиваючи підсумок обговорення, заступник голови обласної ради Олег Обушний звернувся до учасників заходу з проханням невідкладно подавати свої пропозиції щодо загального складу (кількості депутатів) обласної, районних та міських рад Чернігівської області. Він запевнив: усі зауваження та ідеї в обов’язковому порядку буде доведено до відома депутатів обласної ради. 
Сергій ПАВЛЕНКО.
Чернігів. 
В Євпаторії працюють над планом розвитку міста
В Євпаторії почалася робота над створенням середньострокового плану економічного та соціального розвитку міста на 2012—2015 роки. За словами міського голови Андрія Даниленка, у майбутньому Євпаторія стане містом, в якому приємно жити й відпочивати. При цьому економіка, бізнес і комунальна сфера міста будуть орієнтовані на надання високоякісних послуг гостям і мешканцям Євпаторії.
На думку А. Даниленка, середньостроковий план визначить конкретні кроки, спрямовані на розв’язання соціальних проблем, розвиток і зміцнення бізнесу, санаторно-курортного комплексу та туризму, поліпшення ділового й інвестиційного клімату.
Міський голова розповів, що вже утворено дев’ять робочих груп і 28 фокус-груп, до складу яких входять 264 особи. Уже у вересні розпочнеться робота фокус-груп за напрямами: курорт і екологія, промисловість і транспорт, спорт і культура, соціальний захист і охорона здоров’я, освіта та комунальне господарство. А на початку наступного року всю зібрану інформацію буде проаналізовано, узагальнено й почнеться формування проекту плану за напрямами. Презентація документа відбудеться у лютому 2011 року на громадських слуханнях.
Георгій ВЕРВЕС.
Крим.