Запоріжжя

Запорізькі комунальники не знають, як врятувати каштани від мінуючої молі. Діяти традиційним способом — обприскуванням — не годиться із санітарних міркувань, адже дерева в обласному центрі ростуть чи біля дитячих закладів, чи біля житлових будинків. Є більш сучасний і ефективний спосіб — спеціальна ін’єкція пестицидів у стовбури дерев. Однак вартість такого задоволення — 180 гривень на один каштан. Тому поки що ухвалено рішення лише збирати вже в липні опале листя і присипати його 30-сантиметровим шаром землі. Це, начебто, дозволить щонайменше на 70 відсотків зменшити вплив молі на каштани наступного року.
«Запоріжсталь» готова компенсувати лікування постраждалим від промислових викидів
«Хоча викиди «Запоріжсталі» й не зможуть спричинити онкологічних захворювань, керівництво підприємства не бажає, щоб його вважали ворогом міста». Про це заявив під час брифінгу головний санітарний лікар Запорізької області Анатолій Севальнєв. Заводчани згодні сплачувати компенсації, тільки б їх не карали штрафами. Йдеться про кошти на відповідні огляди, лікування та реабілітацію.
Примітно, що шанси на реалізацію ідеї нульові, адже за ту частину штрафів підприємств-забруднювачів, котрі залишаються в регіоні, йдуть справжні баталії між радами різних рівнів. Річ у тому, що лише з допомогою цих коштів міста й села можуть виконати хоч якісь нагальні роботи з ліквідації підтоплень, берегоукріплень, ремонту каналізаційних колекторів тощо.