Проти чиновників, які хотіли незаконно намити 750 га в руслі Дніпра та Самари, прокуратура Дніпропетровської області порушила кримінальну справу. Спеціалісти підрахували: ймовірний розмір збитків, якби намив в руслі цих річок було зроблено, перевищив би 4,8 мільйона гривень.
За фактом зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки, до кримінальної відповідальності притягують службових осіб одного з управлінь Дніпропетровської міської ради та Державного регіонального проектно-вишукувального інституту «Дніпроводгосп», повідомила прес-служба прокуратури області. Згідно з укладеним у 2007 році договором інститут у межах міста мав виконати роботи в рамках національної програми екологічного оздоровлення басейну Дніпра та поліпшення якості питної води.
Фахівці інституту розробили технічно-економічне обґрунтування оздоровлення Дніпра, яке передбачало вирішення проблем евтрофікації (збагачення водойми біогенними елементами, що супроводжується підвищенням її продуктивності) та замулювання річок Самара та Дніпро шляхом намиву територій загальною площею 750 га. Однак це суперечить нормам природоохоронного законодавства та положенням зазначеної національної програми. Достовірно знаючи про незаконність таких дій, що можуть призвести до необоротних екологічних наслідків, посадові особи міськради оплатили цю роботу, виклавши з державного бюджету 493 тисячі гривень.