На Вінницькій картографічній фабриці до початку навчального року мали надрукувати 680 тисяч підручників для десятого класу. Не надрукували жодного. Замовлення є, грошей катма.

— Повторюється минулорічна ситуація, — каже директор фабрики Микола Шишко. — Щоправда, в ще гіршому вигляді. Торік ми хоч частину книжок випустили. Тоді нам дали трохи грошей, решту замовлення друкували власним коштом. За торішні книжки з нами розрахувалися в липні нинішнього року, нарешті повернули 1,8 мільйона гривень боргу.

Найбільше замовлення на підручники зробило у Вінниці книжкове видавництво «Ґенеза». 400 тисяч підручників під назвою «Оповідання з історії» мали надрукувати до початку навчального року. Але видавництво не перерахувало фабриці жодної гривні. Так само, як і видавництво «Грамота», що замовило двісті тисяч підручників з хімії. Чекає свого часу на виконання укладених договорів низка інших видавництв.

Друкують Святе Письмо, карту Одеси

— Дев’ять останніх років улітку фабрика була завантажена на повну потужність виготовленням підручників, — продовжує директор підприємства. — Тепер змушені задовольнятися комерційними замовленнями. Нині друкуємо карту Одеси. Почаївська лавра замовила Біблію. Виготовляємо карту монастирів для Львівської єпархії. Протягом місяця ми можемо надрукувати від 300 до 400 тисяч підручників. Щоб виконати нинішнє замовлення, знадобиться приблизно два місяці. Якщо навіть у вересні розпочнемо роботу, то закінчимо її на початку листопада.

Рятівні сайти

— Школи області не отримали жодного підручника для десятих класів, — каже заступник начальника управління освіти Вінницької ОДА Олена Чорна. — Вчасно не було виділено кошти для друкування. У листі Міносвіти міститься рекомендація тимчасово користуватися електронними підручниками. Для цього вказано адреси сайтів, де можна знайти необхідний матеріал. Ми надіслали їх не тільки у всі школи. Розуміємо, що не в кожній з них є Інтернет. Тож звернулися з проханням до батьків, учителів, усіх, у кого є можливість доступу до електронної мережі, щоб допомогли учням вийти із ситуації.

У школах кажуть, що роздрукувати з сайтів необхідні матеріали не мають можливості, бо на це не передбачено грошей. Чекають книжок...