У Кам’янці-Подільському ціни на продукти (передусім крупи та хліб) цього місяця зросли на 5—13 процентів. Це при тому, що в районі цьогоріч зібрано гарний врожай зернових, якість його — висока, отож, хліба має бути вдосталь. Тому районна влада невідкладно скликала на нараду виробників та найбільших торгівців хлібобулочними виробами. Головна проблема — ціни на так званий соціальний хліб. Адже чверть громади Кам’янець-Подільського району — пенсіонери, інваліди та малозабезпечені родини, яких з кожним роком стає все більше.
80 відсотків «соціальних» буханців виходить із печі місцевого хлібокомбінату, розповів перший заступник міського голови Валерій Андрухович. «Там нам пояснюють, що головною причиною підвищення цін на хліб є подорожчання борошна через подорожчання газу, транспортних витрат, підвищення мінімальної зарплати працюючих. Тож якщо це підприємство залишить ціну на рівні червневої та липневої, для нього це буде дуже велике навантаження. На щастя, інші виробники хліба з розумінням поставилися до нашої тривоги й погодилися перекласти частину тягаря на себе і теж розпочати випічку хоч по одному сорту «соціального» хліба. Паляниця має бути вагою не менш як 700 грамів, а її вартість невисока, бо у складі — борошно, вода, дріжджі і жодної добавки», — прокоментував Валерій Андрухович.
Міська влада, виробники хліба та представники торгової мережі підписали спільний меморандум, що свідчить про порозуміння сторін. Дешевий хліб — «соціальний» — на прилавках не переведеться, заспокоїла влада населення. Магазини обіцяють встановлювати торгову націнку на цей продукт не вище 6—8 відсотків. У свою чергу влада намагатиметься допомогти виробникам отримати борошно з Держрезерву та працювати напряму з місцевими виробниками зерна, створювати рівні умови доступу виробників до державної фінансової підтримки. З гарною ініціативою виступає й один із провідних виробників хліба — ТзОВ «Український кристал», який у серпні зміг втримати ціну на хліб на рівні червня-липня 2010 року. Це підприємство відкриває міні-крамниці на автобусних зупинках на околицях міста. Гарячий хліб там реалізовуватимуть за ціною виробника, а після 18-ї години — на 20 відсотків дешевше.
Кам’янець-Подільський.