Міністр палива та енергетики України Юрій Бойко розраховує збити ціну на російський газ. Напередодні його візиту до Москви Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна наполягатиме на перегляді «вкрай невигідних» контрактів із РФ.
Він нагадав, що навіть після «харківської угоди» Київ продовжує закуповувати в Росії газ за формулою, яка передбачає щоквартальне підвищення його вартості.
Щоправда, відповідно до додаткової угоди до базового контракту, яку було укладено між «Нафтогазом» і «Газпромом» 21 квітня 2010 року, ціна природного газу визначається з урахуванням знижки в розмірі 100 доларів США за 1000 кубометрів. Тож ціна блакитного палива в третьому кварталі поточного року становить близько 248 доларів США, повідомляє РБК.
Коментуючи візит Юрія Бойка до Москви, експерти ставлять собі питання: на що готовий піти Київ в обмін на здешевлення газу? «У мене є достовірна інформація, що Росія пропонує збільшити обсяг закупівлі газу до 75 млрд. кубів на рік (з нинішніх 55), — заявив в інтерв’ю УНІАН експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський. — І це підтверджує те, що її цікавить наш ринок газу, енергоринок, який продовжуватиме діяти без впровадження енергозберігаючих технологій. Інакше навіщо нам такі обсяги газу?» При цьому він підкреслив, що українська сторона не погоджується на такі умови.
Московські експерти припускають, що Київ може піти на поступки в питанні створення СП з «Газпромом». «Нині Україна хоче нову знижку на газ. Постає запитання: «За що?». Єдиним елементом платежу, на мій погляд, може виступати контроль над ГТС України», — озвучив умову торгу генеральний директор Фонду національної енергетичної безпеки Костянтин Симонов (Росія).
Напередодні дипломати двох країн рапортували про підсумки двосторонніх політичних консультацій на рівні заступників міністрів іноземних справ, що пройшли в Києві. Обговорювали питання, пов’язані з базуванням ЧФ у Криму й делімітації кордонів. Як повідомили в департаменті інформаційної політики МЗС України, сторони вирішили продовжити роботу над проектом декларації про зміст україно-російського стратегічного партнерства, «покликаної зафіксувати взаємне прагнення вивести міждержавні відносини на якісно новий рівень». Але у чутливих для України питаннях, схоже, кожен зі стратегічних партнерів залишився при своїй думці.
Зокрема, російська делегація дала зрозуміти, що не має наміру йти на поступки в питанні делімітації морських кордонів. Позиції Києва та Москви з вирішення азово-керченської проблеми розходяться, заявив журналістам за підсумками переговорів заступник міністра закордонних справ РФ Григорій Карасін. ...Ключ — у визначенні статусу Керченської протоки й у питаннях розмежування, цитує російського дипломата «Інтерфакс-Україна». Київ наполягає на збереженні в протоці кордону, що існував за СРСР, але готовий піти на компроміс у господарських питаннях, повідомив на брифінгу директор департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин.
Поки що українським дипломатам не дуже вдавалося схилити до компромісу російських перемовників. Чи вдасться це міністрові Юрію Бойко?