30 серпня Верховна Рада України збереться на позачергову сесію. Головним питанням порядку денного будуть зміни до Закону «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів». Нині у парламенті зареєстровано три відповідні законодавчі ініціативи: Арсенія Яценюка (фракція «НУ—НС») (реєстр. №7043), Олександра Єфремова (фракція Партії регіонів) (реєстр. №7043-1) та Лева Бірюка (фракція БЮТ) (реєстр. № 7040).
У пояснювальній записці до проекту, поданого О. Єфремовим, зазначається: деякі положення закону потребують змін, бо не відповідають демократичним засадам та міжнародним стандартам. Це, зокрема, стосується закріпленого в законі дискримінаційного критерію, за яким лише місцеві організації партій, зареєстровані не пізніш як за 365 днів до дня виборів, мають право висувати кандидатів на місцевих перегонах. А також порядку формування територіальних виборчих комісій.
У зв’язку з цим депутат пропонує надати можливість усім місцевим організаціям політичних партій висувати своїх кандидатів, тобто зняти обмеження щодо участі у перегонах осередків, утворених пізніше ніж за 365 днів до дня виборів. А також збільшити склад територіальних виборчих комісій до вісімнадцяти осіб та надати право подавати до них кандидатури не лише місцевим організаціям політичних партій, представлених у Верховній Раді поточного скликання, а всім зареєстрованим місцевим партійним осередкам.
Відповідно до проекту, до складу територіальних виборчих комісій входитимуть п’ятнадцять осіб від місцевих партій, представлених у парламенті, та три особи з числа кандидатур, поданих місцевими партійними осередками, які визначатимуться шляхом жеребкування.
У свою чергу Арсеній Яценюк пропонує законодавчо зафіксувати, що місцеві вибори, які відбудуться 31 жовтня 2010 року, є останніми, що проводитимуться за змішаною (мажоритарно-пропорційною) системою. Наступні перегони, на думку парламентарія, мають відбуватися за відкритими списками кандидатів у депутати. Так само, як і в попередньому законопроекті, пропонується зняти вимогу щодо 365 днів для партій та надати право формувати територіальні виборчі комісії всім політичним силам, а не лише представленим у парламенті. Крім того, народний депутат пропонує вилучити норму щодо надання одній і тій само особі права бути включеною до списку кандидатів у депутати в багатомандатному виборчому окрузі та в одномандатному мажоритарному виборчому окрузі або кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови. Її А. Яценюк вважає неконституційною. Проектом передбачено також вилучення норм, які, переконаний обранець, створюють можливості для зловживань. Це, зокрема, право ЦВК з власної ініціативи скасовувати рішення територіальної виборчої комісії та самостійно встановлювати результати виборів.
У третьому проекті закону, за авторством Лева Бірюка, йдеться лише про одну правку — викладення частини 3 статті 36 закону про місцеві вибори у новій редакції. «У таких політичних сил, як Партія регіонів, ВО «Батьківщина», «Наша Україна», Народна партія, Комуністична партія, у кожному районі міського підпорядкування легалізовано первинні партійні організації, які за чинним законом не є учасниками виборчого процесу та не можуть висувати кандидатів на місцевих виборах», — зазначається у пояснювальній записці до проекту. Тож обранець пропонує надати дозвіл місцевим (районним) організаціям партій висувати кандидатів у депутати та кандидатів на посаду міських голів у містах районного підпорядкування.