Сьогодні в Києві працює 10 професійно-технічних училищ будівельного профілю. У зв’язку з упорядкуванням мережі та оптимізацією витрат Міністерством освіти і науки прийнято рішення реорганізувати вище професійне училище будівництва і автотранспорту, професійний ліцей будівництва і фітодизайну та вище професійне училище №26. Правонаступником закладів стане Київське регіональне вище професійне училище будівництва.

Профіль підготовки буде збережено, учні реорганізованих училищ продовжать навчання у новоствореному закладі, педагоги будуть забезпечені роботою. Реорганізація ПТУ дасть змогу звільнити чималі орендовані різними структурами площі й використати їх в подальшому для освітянських потреб.

Про це повідомив Дмитро Табачник, коментуючи звернення президента Всеукраїнської асоціації працівників профтехосвіти (ВАПП) Миколи Садового («Голос України» від 4.08.2010 р.).

«У результаті реорганізації приміщення двох училищ залишаються у користуванні новоствореного. Приміщення третього ПТУ буде передано Інституту інноваційних технологій та змісту освіти МОНУ для розміщення в ньому відділення професійно-технічної освіти цього закладу», — зазначає Дмитро Табачник.

Він підкреслив, що дії МОНУ узгоджено з місцевими органами влади, є відповідні документи.

Міністр упевнений, що такий шлях оптимізації професійно-технічних закладів дасть можливість підвищити якість підготовки робітників, а також сприятиме доцільному використанню коштів із держбюджету.

А тим часом

Президія ВАПП та представники колективів ПТНЗ вимагають від глави держави сприяти звільненню з посади міністра освіти і науки і скасуванню наказу від 23 липня 2010 року про реорганізацію ПТНЗ, або, точніше, їх закриття і створення нового.  Під час обміну думками Миколи Садового, представників колективів ПТНЗ з чиновниками МОНУ з’ясувалося, що інформація стосовно відсутності попиту на будівельні професії, нераціональне використання бюджетних коштів ПТНЗ, невиконання планів набору неправдива.

Директор департаменту профтехосвіти Тимофій Десятов, зокрема, категорично відстоював свою позицію: міністр так вирішив, так і буде.

***

Перший заступник міністра освіти і науки Борис Жебровський зустрівся з керівниками реорганізованих будівельних ПТНЗ. Він запевнив, що жоден із них та жоден із викладачів не залишиться без роботи: «Ми пропонуємо посади заступників директора новоствореного училища, готові також запропонувати вакансії в департаменті ПТО та Інституті інноваційних технологій і змісту освіти. Усі без винятку діти стануть учнями нового училища. Отже, їхні побоювання безпідставні».

Підстави для побоювання дітей і педагогів, вочевидь, є. І суттєві. Важко уявити училище з двотисячним контингентом учнів, яке б успішно функціонувало тільки-но народившись.

Важко повірити, що МОН може працевлаштувати близько 800 викладачів, майстрів, вихователів, технічних працівників до 1 вересня. І, головне (що вже не дивує): чому доленосне для тисяч студентів та їхніх батьків, педагогів рішення приймалося у час відпусток, під килимом?