Серед робіт, допущених до конкурсу на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки за 2010 рік (див. газету «Урядовий кур’єр» №112 за 22 червня 2010 р.) виділяється робота «Оцінка інженерно-геологічних умов території України (наукові основи сталого господарського використання територій)», що безпосередньо стосується проблем багатьох галузей народного господарства і, зокрема, всіх видів будівництва, гірничих робіт, сільського, лісового та водного господарства. Робота стосується також безпеки життєдіяльності, захисту довкілля, надр і геологічного середовища як основного компонента навколишнього середовища, субстрату життя і діяльності суспільства.
До складу авторського колективу роботи входять відомі науковці та практики — представники академічної (Демчишин М. Г.), університетської (Климчук О. Б., Кузьменко Е. Д., Фесенко О. В.), відомчої (Лущик А. В.) науки, спеціалісти науково-виробничого підприємства «Державний геологічний інформаційний фонд України» (Богатирьова Е. І., Величко В. Ф., Климчук Л. М.) та державного підприємства «Український державний головний науково-дослідний і виробничий інститут інженерно-технічних і екологічних вишукувань» (Абрамов І. Б., Стріжельчик Г. Г.)
В опублікованих роботах, що подаються претендентами на Державну премію, вирішені проблеми визначення інженерно-геологічних умов території України на загальнодержавному, регіональному і територіальному (локальному) рівнях та їх зміни під впливом природних і техногенних чинників, що витворює наукові підстави для сталого господарського використання територій.
Території, територіальні (земельні) ресурси є найбільш важливою складовою забезпечення життя і діяльності суспільства — це є першоджерело матеріальних благ та об’єкт оподаткування. Проте при невідповідному використанні ці ресурси також вичерпуються, нерідко зазнають деградації, занепадають, стають непридатними, шкідливими, а то й цілком ворожими для життя.
Розглядаючи властивості, цінність і придатність для господарського використання обмежених земельних ділянок (територій), слід враховувати простір під ними — надра або геологічне середовище, тобто ту частину земної кори (літосфери), яка безпосередньо залучається в господарський обіг і зазнає впливів діяльності суспільства, що спричиняють до змін стану цього середовища, його властивостей, характеру процесів, що в ньому розвиваються і протікають.
Стан і процеси в геологічному середовищі загалом визначають інженерно-геологічні умови територій, від яких залежить придатність тих чи інших земельних ділянок для конкретних видів господарського використання, тривалого збереження їх корисних властивостей за умов сталого (збалансованого) розвитку. Дані про інженерно-геологічні умови території, як і дані земельного кадастру, є складовою інформаційного забезпечення учасників земельних відносин під час реалізації їх повноважень з володіння, користування і розпорядження землею. Вони служать для організації ефективного використання земель і їх охорони, планування народного господарства, управління земельними ресурсами, яке потребує цілеспрямованого впливу на їх використання та охорону.
Фундаментальне значення виконаних робіт полягає у встановленні особливостей змін інженерно-геологічних умов у різних геоструктурних регіонах України; визначенні впливу цих змін на природне середовище, на умови життя і діяльності суспільства; прогнозі зміни інженерно-геологічних умов при різних видах господарського використання територій.
У практичному відношенні виконані дослідження призначені для використання при розробці містобудівної документації, планів і проектів усіх видів інженерної та господарської діяльності на територіях, зменшення економічного та екологічного ризиків.
Праця «Оцінка інженерно-геологічних умов території України (наукові основи сталого господарського використання територій)» подана на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки за 2010 рік від Інституту геологічних наук НАН України і, на думку науковців і громадськості України, заслуговує цієї високої відзнаки.