«Голос України» друкує серію репортажів власного кореспондента в Німеччині
 
У попередньому випуску рубрики «Життя по-європейськи» я писала про те, що деякі наші люди, які живуть постійно в Німеччині, наче нарікають на нинішніх своїх співвітчизників, мовляв, усе тут добре, але ці німці...
Швидше за все, це — не через нелюбов до корінного населення. Новим громадянам ФРН доводиться миритися з незвичним режимом дня німців: вони на ногах з 5—6 ранку. Багато хто з них у цей час уже на роботі. Натомість закінчується робочий день о 16-й годині, а після 22.00 вулиці порожніють, вікна гаснуть. Незручністю такого розпорядку вважається режим роботи магазинів і торговельних центрів, які зачиняються о 19—20 годині, а по суботах — о 16.00. Неділя — законний вихідний. Навіть для аптек.
Чимало й інших «незручностей»: наприклад, щоб піти на риболовлю в Німеччині, спочатку потрібно закінчити відповідні курси. Один із розділів програми буде присвячений тому, як поводитися з пійманою рибою, щоб вона не зазнавала зайвих... страждань!
Тиша — це святе
«Нашим» доводиться звикати до ще одного непорушного правила: дотримуватися тиші. Німці без розуміння ставляться до активного нічного життя сусідів, негайно викликаючи поліцію. Причиною може стати звук працюючої пральної машини, спів у душі, і навіть стукіт підборів у квартирі в недозволений час. Не можна, наприклад, шумом псувати сусідам ранок вихідного дня: він призначений для відпочинку, а не для ремонту, що давно відкладається. Штрафи за порушення спокою досить високі.
Це не означає, що німці — проти вечірок. Але за кілька днів до цього слід попередити всіх сусідів і попросити вибачення за незручності. Гості зазвичай розходяться по домівках не пізніше 10-ї вечора.
З поліцейським не посперечаєшся
Заборон у повсякденному німецькому житті й установлених штрафів за їх порушення — безліч. До речі, німецьке законодавство, як у нас заведено говорити, адаптоване до законодавства ЄС (а може, навпаки?!). Деякі його статті ретельно розписують, на перший погляд, абсурдні порушення. Хоча, якщо вони враховані, отже, є й охочі їх чинити. Наприклад, залізти на вуличний ліхтар, пам’ятник, викупатись у фонтані, винести лавочку з парку. Якщо на цьому піймають, то доведеться викласти штраф — 14 євро. А ті, хто вирішить переночувати на вулиці, заплатять уже 28 євро — дешевше, ніж у найбіднішому готелі. Дебати з поліцейським на тему споглядання нічного неба навряд чи допоможуть уникнути покарання: у такому випадку заводять справу, і порушникові доведеться оплачувати також усю бюрократичну процедуру стягнення штрафу, що теж недешево.
Я старанно проштудіювала каталог штрафів за правопорушення. Дуже цікаво! Якщо з якоїсь причини ви захотіли зрубати дерево у власному саду, то рішення про це ухвалює міська влада. Цінні та рідкісні види залишаються й далі рости в саду. А якщо все-таки потрібно зрубати, то за них необхідно сплатити до міської казни грошову компенсацію. Щоправда, цього можна уникнути, зрубавши дерево до того, як його стовбур виросте до 20 см у діаметрі.
Декілька пунктів присвячено власникам собак. Вони зобов’язані тримати їх на повідку, а дозволити барбосові побігати по галявині можна на призначеній для цього території. У звичайному парку гуляти із собакою можна, але тільки доріжками. Якщо його лапа ступить на галявину, і це побачить охоронець порядку, то хазяїнові доведеться викласти 14 євро. Ну а неприбрана «купка» обійдеться в 35 євро. Тому власники чотирилапих, вирушаючи з ними на прогулянку, неодмінно беруть із собою совок з поліетиленовим пакетом — для прибирання.
Тема для таланту
Мабуть, якби зведення заборон вивчив талановитий письменник, то це напевне надихнуло б його на написання сатиричної саги. А надто ж у частині покарань за недотримання чистоти й неакуратне поводження з різними відходами. Німці й без особливих нагадувань підтримують чистоту — адже за прибирання та вивезення сміття доводиться платити чималі гроші. Але якщо який-небудь хитрун вирішить заощадити на цьому й вивезе пакети з відходами в поле, то все одно буде покараний. Для встановлення особистостей таких громадян створена служба «сміттєвих» детективів.
Поясню: ці спеціальні службовці риються в купах несанкціонованого смітника. За клаптиками конвертів, талонів, документів знаходять господарів сміття, і разом з «доказами» вручають їм квитанцію на сплату штрафу. Зі «сміттярами» теж не посперечаєшся: можливість разом із чималим штрафом ускочити в дорогий кримінальний процес остуджує навіть найзапопадливіших...
Уважається, що Німеччина стає рідною іммігрантові тоді, коли в нього з’являється відчуття, що, смітячи на вулиці, він смітить у власній квартирі. Або в нього виникає бажання прибрати чиєсь сміття в міському парку...
А личко-бо відкрий!
Що тільки не заборонено в Німеччині й за що тільки тут не карають! Скажімо, закривати своє обличчя під час публічних зібрань (у тому числі демонстрацій) заборонено — для того, щоб поліція могла пізнавати демонстрантів. Покарання за таке порушення закону — тюремне ув’язнення на термін до одного року. Тут заборонено травматичні пістолети і газові балончики, куріння не тільки в громадських місцях, а й на зупинках громадського транспорту.
Особливо треба бути обережним, якщо справа стосується недоторканності особи. Якщо на вас напали, то удару у відповідь треба завдати через секунду. А якщо через дві, то судитимуть уже вас. А якщо дівчина дала ляпас нав’язливому кавалерові, то вона може неабияк поплатитися: за цю дію передбачено штраф — 500 євро.
Порядок важливіший за все
Окрема розмова — про штрафи за проїзд без квитка в громадському транспорті. До речі, він дорівнює сумі місячного проїзного квитка — майже 70 євро. Оскільки контролери в транспорті тут — звичайне явище, то «зайцем» краще не їздити. А вже про заборони і штрафи для автолюбителів і казати годі — вони просто-таки драконівські. Але з ними, скрегочучи зубами, миряться: безпека на дорогах — понад усе.
Не злічити усіх заборон, порушення яких карається штрафом: за кинутий на тротуар недопалок — 35 євро, виплюнуту повз урну жуйку — 30 євро, разовий посуд — 20 євро і т. д., і т. п. Але найдивовижніше, що німці все-таки виконують ці вимоги. Авжеж, спробуй не виконай, адже не тільки висока свідомість ними рухає! Така ціна чистоти і порядку.
Багато звичок стриманих і дисциплінованих німців спочатку злять наших людей, які мешкають у Німеччині, але... У такому разі варто згадати прислів’я про чужий монастир і його статут. Тим паче що, зрештою, переконуєшся: такий порядок дуже зручний.
І насамкінець. Багато схожих законів прийнято і в Україні. Але чи всі ми, хто прагне жити по-європейськи, виконуємо їх так, як це роблять у Європі? Адже жити по-європейськи означає не тільки блага отримувати, а й створювати їх. А ви, дорогі читачі, як вважаєте? Напишіть нам про це.
Берлін.
 
vpysanska@gmx.de
 
Фото автора.
 
Далі буде.
 
Припаркувався на місці, де це заборонено робити — поліцейський тут як тут.