Футбол. Ліга чемпіонів. Плей-оф. Другий матч. 24—25 серпня.
«Шлях чемпіонів». «Хапоель» (Ізраїль, Тель-Авів) — «Зальцбург» (Австрія). 1:1 (перший матч — 3:2). «Копенгаген» (Данія) — «Русенборг» (Норвегія). 1:0 (1:2). «Шериф» (Молдова) — «Базель» (Швейцарія). 0:3 (0:1). «Жиліна» (Словаччина) — «Спарта» (Чехія). 1:0 (2:0). «Андерлехт» (Бельгія) — «Партизан» (Сербія). 2:2 (2:2, пенальті — 2:3).
«Шлях нечемпіонів». «Осер» (Франція) — «Зеніт» (Росія). 2:0 (0:1). «Тоттенгем» (Англія) — «Янг бойз» (Швейцарія). 4:0 (2:3). «Севілья» (Іспанія) — «Брага» (Португалія). 3:4 (0:1). «Сампдорія» (Італія) — «Вердер» (Німеччина). 3:2 (1:3).
«Аякс» (Нідерланди, Амстердам) «Динамо» (Україна, Київ). 2:1. Голи: Суарес, 43, ель-Гамдауї, 75, Шевченко, 84 (п).
«Аякс»: Стекеленбург, ван дер Віл, Алдервейрелд, Вертонген, Емануельсон, Ено, де Йонг, де Зеєув, Суарес, ель-Гамдауї (Оєр, 85), Еріксен (Сулеймані, 73). Тренер — Мартін Йол.
«Динамо»: Коваль, Сілва, Михалик, Хачериді, Попов, Гусєв (Нінкович, 76), Єременко, Вукоєвич (Андре, 88), Ярмоленко, Шевченко, Мілевський (Гільєрме, 86). Тренер — Валерій Газзаєв.
Попереджено: Вукоєвича, 13, Силву, 18, Суареса, 46, Гусєва, 53, Шевченка, 54, Єременка, 57, Вертонгена, 60, Алдервейрелда, 90+4.
Рефері — Альберто Ундіано Мальєнко (Іспанія).
Амстердам. «Амстердам-арена». 50 249 глядачів. 18 градусів.
Ще за два дні до матчу було продано останній квиток на нього. Отже, аншлаг! Одразу кілька слів про стадіон, котрий, як ми переконалися, справедливо вважається одним із найкращих у Європі. Компактний, яскравий, з усіма зручностями для вболівальників, футболістів, преси. Чудовий газон, а головне — він повністю закривається прозорим дахом. Тому ніякі примхи погоди, низькі і високі температури тут не стають на заваді футболові.
Уболівальники прибувають на авто (паркінгів усім вистачає), трамваях, автобусах. На ліфтах піднімаються на трибуни. Можеш, як у театрі, здати в гардероб верхній одяг і комфортно спостерігати за грою в теплі. Про те, що всім вистачає туалетів, сувенірних кіосків, кафе і ресторанів, навіть казати зайве. Це й так зрозуміло.
Напередодні зустрічі говорилося багато представниками обох таборів. Господарі і їхні наставники, висловлюючи певну повагу до динамівців, переконували, що вони вийдуть у груповий раунд. І в Києві вони не програли, і м’яча забили. «Аякс» на внутрішній арені перемагає і багато забиває. Чого не скажеш про киян, котрі ніяк не можуть виграти. І фактор переповнених трибун, котрі гнатимуть «Аякс» уперед до успіху, — також вагомий аргумент на його користь.
Інформація про серйозну налаштованість надходила, зрозуміло, і з табору «Динамо». І гості більшу частину першого тайму доводили серйозність своїх заяв. Хорошу гру «Динамо» відзначив тренер «Аякса» Мартін Йол. Сказав, що цей поєдинок був чудовою школою для його підопічних.
Але, маючи кілька нагод, кияни не реалізували їх. Натомість пропустили гол, як-то кажуть, у роздягальню. На перерву команди пішли за рахунку 1:0 на користь червоно-білих. Господарі виконали штрафний, після рикошету м’яч відскочив до Суареса, якого загубили наші оборонці. І, зрештою, отримали халепу.
Ще один провал динамівської оборони стався за 15 хвилин до завершення основного часу. Ель-Гамдауї добивав у порожні ворота. Забігаючи наперед, зазначимо, що, попри пропущені два м’ячі, чудово грав юний воротар «Динамо» — талановитий і дуже сміливий. Якби не Максим Коваль, то, можливо, пілюля в Амстердамі для киян була б ще гіркішою.
Гра попереду в підопічних Валерія Газзаєва геть не клеїться. Але збили Нінковича, і Шевченко з пенальті скоротив рахунок. Зажевріла маленька надія. Однак арсенал прийомів, щоб збити динамівський запал, в «Аякса» був дуже різноманітний.
В цейтнотних умовах Газзаєв пішов ва-банк і випустив Гільєрме та Андре. Але то було, на жаль, запізніле рішення. Можливо, заміна Мілевського, котрий багато пропустив, на Гільєрме принесла б більше користі. Та тепер можна лише гадати.
Якщо покласти руку на серце, то «Аякс» нічим удома не здивував, як і в Києві. Сьогодні це досить посередня команда — тінь колишньої великої, яку за відповідної підготовки і певної дещиці везіння «Динамо» мало б пройти. Проте не зробили цього, бо діяли не на тому рівні, який необхідний для виходу до групи. І ми стали свідками чергового фіаско найтитулованішого клубу України, шанувальники якого особливо болісно переживають його невдачі і турнірні втрати.
— Я дуже шкодую, що ми не вийшли в груповий етап, — сказав на післяматчевій прес-конференції наставник «Динамо». — Ми мали добрий вигляд у першому таймі. Але була низькою реалізація практично стовідсоткових моментів. Стосовно другої половину матчу, то відчувалися наслідки важкого поєдинку чемпіонату України проти «Дніпра» два дні тому. Знову ми мали територіальну перевагу. Однак помилка Сілви призвела до другого м’яча в наші ворота.
Звичайно, я вітаю суперника, але гадаю, що ми повинні були його перемогти. Таким підсумком я, звичайно, невдоволений. Я засмучений і все. «Аякс» нам не створював ніяких проблем. З погляду тактики, то нідерландці просто били м’яч уперед. У них є сильний гравець Суарес, який продемонстрував сьогодні свою майстерність. Дуже шкодую, що ми програли цій команді. Хоча зараз можна говорити що завгодно. Забили б другого м’яча — і все було б блискуче. Суцільне задоволення...
Валерій Газзаєв залишиться працювати на своїй посаді до закінчення контракту. Про це заявив президент київського клубу Ігор Суркіс.
Тепер динамівці гратимуть у груповому турнірі Ліги Європи. Жеребкування цього турніру відбудеться сьогодні в Монако.
Амстердам—Київ.