За оформленням субсидій до місцевих управлінь праці та соціального захисту населення в період з 1 по 26 серпня вже звернулося 243 тисячі 829 громадян. Для порівняння: до 1 серпня цього року житлові субсидії — за старим відсотком обов’язкової оплати комунальних послуг — отримували близько 230 тисяч сімей. Про це під час «круглого столу» у КМДА розповів міністр праці та соціальної політики України Василь Надрага.
— Усі субсидії, незалежно від кількості громадян і суми відшкодувань, будуть нараховані в повному обсязі, — пообіцяв він. — Жодних заборгованостей з боку держави не буде, адже під це зарезервовано кошти у бюджеті.
Василь Надрага також додав, що нарахування субсидій відбуватиметься вчасно. А основним завданням державних установ, які опікуються їх наданням, стане інформування громадян про нові механізми отримання допомоги. Міністр, зокрема, нагадав, що нині субсидію можна оформити, не виходячи з дому, за допомогою документів, які громадяни отримують у конверті поштою.
Утім, як вже писав «Голос України», почасти для літніх людей такі листи виявляються незрозумілими. Пенсіонери скаржаться, що декларація та заява набрані занадто дрібним шрифтом, а графа, куди мають вписати підприємства, що надають комунальні послуги, взагалі збиває їх з пантелику. Відтак стареньким все одно доводиться йти в управління соціального захисту й заповнювати документи під диктовку тамтешніх співробітників. Ті, у свою чергу, нарікають на надлишок роботи й розповідають, що більшість бланків, які пенсіонери заповнюють самостійно, виявляються оформленими неналежним чином.
Для того, щоб уникнути таких ситуацій у подальшому, міністр праці запропонував посилити роз’яснювальну роботу в регіонах. З ним погодився й виконувач обов’язків голови КМДА Олександр Попов.
— Ми маємо професійно й уважно підійти до всіх деталей і обов’язково надати населенню підтримку, особливо коли воно її потребує. Така робота не повинна бути залповою: минув час — і ми про неї забули. Ні. Інформування людей має стати постійним, — зауважив він.
Нагадаємо: 14 липня 2010 року Кабінет Міністрів прийняв Постанову щодо посилення соціального захисту населення, згідно з якою поріг витрат на оплату комунальних послуг знижено, а процедуру оформлення субсидій спрощено.
70 відсотків пенсіонерів мають право на «комунальну» допомогу
На Херсонщині 70 відсотків пенсіонерів мають право на одержання субсидій. Про це повідомило облуправління Пенсійного фонду.
Нині в області — 311 тисяч пенсіонерів, з яких 215 тисяч 372 мають право на одержання житлово-комунальних субсидій — у зв’язку з підвищенням вартості газу. Для тих, хто претендує на «комунальну» допомогу, вже підготовлено пакети документів, які потрібно заповнити для одержання субсидій за спрощеною системою. Ці папери розносять по будинках пенсіонерів листоноші, повідомляє «Херсонская правда».