На жаль, на таких ярмарках ажіотажу немає. Тут не продають речі та взуття від виробника, не купити дешевої косметики, не знайти комплекту постільної білизни за викидною ціною або ще чогось, що в господарстві згодиться. На благодійному дитячому книжковому ярмарку, який учора відкрився у столичному Українському домі, представлено товар для розуму і серця дитину. Тут ми не зустріли випадкових відвідувачів. І діти, і їхні батьки прийшли на виставку заради нової книжки.
Киянка Віка через кілька днів у статусі першокласниці переступить поріг школи. Дівчинка вже вміє і любить читати. Казки, вірші, пригоди про фей і принців. Улюблений автор — Всеволод Нестайко. Сьогодні бібліотеку шестирічної Віки поповнили кілька казок вітчизняних видавництв — яскравих, барвистих, сучасних. За словами мами дівчинки, сім’я не заощаджує на друкованому слові. Нині вибір дитячої літератури великий. Радує асортименти книжок українською мовою. Новинки купують переважно на таких ярмарках або на книжковому ринку — так дешевше, ніж у магазині. Розкид цін — від 5 до 100 гривень.
Книговидавець Іван Малкович згоден із думкою Віки та її матері: книжок для дітей, гарних і різних, з кожним роком стає дедалі більше. Але все одно ремствує на дефіцит хороших авторів, ідей і героїв. Немає в нашій дитячій літературі яскравого сучасного героя. Котигорошко, Івасик-Телесик — це персонажі з казкового минулого. А дітям, що живуть у XXІ столітті, потрібен свій герой. Відкриттям видавництва «А-ба-ба-га-ла-ма-га» стали твори Сашка Дерманського про «Чудове Чудовисько». Малкович зізнався, що вважає цього автора одним із кращих серед сучасних вітчизняних письменників. Він зумів поєднати у своїх творах і тенденції світової літератури, і національний менталітет, зберігши водночас інтригу до останніх сторінок.
На ярмарку свою продукцію представляли провідні видавництва України — «Фоліо», «Грані-Т», «Скіф», «Розумна дитина», «Веселка», Видавництво Старого Лева та ін. Діти з цікавістю розглядали експозицію, вмовляючи мам і тат купити книжку. І такі прохання сприймалися батьками не як примха або капризування улюбленого чада. Вони заохочувалися максимально, наскільки дозволяв сімейний бюджет. Вибір великий. Але й ціни на друковане слово нині не дешеві. Видавці пояснюють це диктатом ринку. Книгодрукування — це бізнес. Держава практично не виділяє дотацій. Але все-таки заощаджувати на другові для своєї дитини не варто. Адже коли маля бере в руки книжку, воно отримує в подарунок цілий світ. І цей світ для формування особистості маленької людини важливіший, ніж цукерки, лялька Барбі чи нові кросівки.
На жаль, не кожна дитина сьогодні має вільний доступ до книжки. Передусім йдеться про вихованців дитячих будинків та інтернатів. Бібліотечні фонди таких установ за державний рахунок не обновляли вже років десять. Книжковий ярмарок у Києві має благодійний характер. Його девіз: «Придбай книжку — подаруй свято дітям, позбавленим батьківського піклування!». Під час виставки йде збір книжок та іграшок для вихованців шкіл-інтернатів. Цього разу в такий спосіб поповнять бібліотеки спеціальних навчальних закладів Сумської і Рівненської областей. Загалом за час проведення цієї благодійної акції (а вона триває з 2008 року) до 22 навчально-виховних закладів України передано близько 25 тисяч екземплярів книжок різних жанрів.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.