На позачерговій сесії 30 серпня парламент розгляне зміни до законів «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» і «Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України». А також питання соціального захисту населення у зв’язку з формуванням тарифів на житлово-комунальні послуги. Про це на вчорашньому брифінгу повідомив Голова Верховної Ради Володимир Литвин.
Крім того, він зазначив: щоб «утримати парламент у робочому стані», доведеться «витримати іспит і баталії» під час прийняття Податкового кодексу. Оскільки виникли розбіжності між редакціями, які підготували профільний парламентський комітет і уряд. «Комітет стверджує, що він подав один проект Податкового кодексу, а опублікований для широкого обговорення дещо інший», — зауважив глава парламенту і нагадав, що, окрім усього іншого, треба приймати бюджет.
Говорячи про законопроект про внесення змін до закону про місцеві вибори, Володимир Литвин повідомив, що поки в парламенті зареєстровані три законопроекти. «В окремих місцях вони перегукуються... Розгляд цього питання, насамперед, зумовлений не необхідністю вирішення правових колізій, а лежить у політичній площині, оскільки ніякого наступу на права громадян і наступу на права політичних партій немає», — заявив Володимир Литвин.
На його переконання, основна причина позачергової сесії — це бажання «припинити політичні обвинувачення, що вже винесені за межі країни».
На запитання: «Скільки депутатів може поповнити лави коаліції восени?», В. Литвин відповів: «Не знаю, і це правда». Крім того, Голова Верховної Ради зазначив, що читає з цього приводу різні прогнози і оцінки, однак не переймається цією проблемою. «Для мене головне — утримати дух і сутність парламентаризму в Україні, тоді буде і демократія, і свобода, про які останнім часом багато розмов», — додав він.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.