Учора Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся з міністром закордонних справ Сирійської Арабської Республіки Валідом Аль-Муаллімом (на знімку).
У ході зустрічі В. Литвин, акцентуючи увагу на традиційно дружньому характері відносин, які пов’язують обидві країни, висловив переконання, що інтенсифікація двосторонніх відносин позитивно вплине на подальші взаємини між народами. «Ми розраховуємо, що ваш візит сприятиме поглибленню наших взаємин, історія яких є надзвичайно важливою і позитивною», — підкреслив він.
Голова Верховної Ради України висловив сподівання, що Президент Сирійської Арабської Республіки найближчим часом відвідає Україну, та підкреслив, що «вважатиме за честь, якщо президент Сирії Б. Аль-Асад відвідає парламент та поспілкується із представниками українського народу».
В. Литвин наголосив на необхідності поглиблення стосунків між країнами на міжпарламентському рівні. До того ж він нагадав, що останній візит Голови Народних Зборів (парламенту) Сирії Махмуда Аль-Абраша в Україну 2007 року був єдиним візитом вищого рівня від часів, коли 2002-го Сирію відвідав Президент України Л. Кучма. «Переконаний, що цю прогалину ми заповнимо і вийдемо на систему наших взаємин на якісно іншому рівні», — підкреслив Голова Верховної Ради та запросив керівника сирійського парламенту відвідати Україну.
Зі свого боку міністр закордонних справ Сирійської Арабської Республіки Валід Аль-Муаллім зазначив, що наміри змінити рівень взаємин потребуватимуть підтримки з боку парламентів обох країн. Він запевнив, що у президента Сирії «є вся політична воля, щоб надалі підтримувати і розвивати стосунки з Україною». Натомість, В. Аль-Муаллім наголосив, що «Україна теж має політичну волю щодо розбудови взаємних процесів між обома країнами». Він повідомив, що протягом 2008 року товарообіг між Україною і Сирією перевищив 1 млрд. дол. Та заявив, що «найближчим часом є наміри подвоїти цю цифру».
Міністр закордонних справ також висловив побажання щодо диверсифікації співробітництва між країнами у плані збільшення проектів у галузі будівництва та у сфері інвестування.
Одним із важливих аспектів співпраці він назвав розбудову не лише двосторонніх стосунків, а й перетворення їх на багатосторонні. «Україна — це своєрідне вікно до Білорусі та країн Балтії, — сказав він. — У свою чергу, Сирія є вікном до країн арабського світу та країн Перської затоки». На його переконання, одним із пріоритетних напрямів нашого співробітництва стало б започаткування морського судноплавного маршруту, який би поєднав порт Латакію з морським портом Одеса, а також використання потужної розбудови мережі залізничних доріг України.
Міністр закордонних справ Сирійської Арабської Республіки Валід Аль-Муаллім підкреслив, що Сирія відіграє ключову роль у встановленні безпеки та стабільності на Близькому Сході. «Протягом усієї історії країна залишається вірною своїм національним спрямуванням і завжди стоїть на передовій лінії щодо захисту інтересів арабського світу», — наголосив він. З огляду на ці фактори, за його словами, Сирія відіграє значну роль у стабілізації Ірану, Іраку, а також у врегулюванні арабо-ізраїльського протистояння. «Ми вибудовуємо політику, яка відображає інтереси власного народу та не піддається політиці зовнішнього тиску», — заявив він.
В. Аль-Муаллім також передав В. Литвину запрошення від імені Голови Народних Зборів Сирії відвідати країну.
Дякуючи за «перспективне бачення українсько-сирійських відносин», Голова Верховної Ради України підкреслив, що ці пропозиції «надзвичайно цікаві, вони забезпечать якісно новий рівень співпраці». На його переконання, наша країна «не може дозволити собі розкіш жити за принципом «від досягнутого». «Україна здолала зону турбулентності, сьогодні є стабільність і визначеність у країні, що дозволяє планувати внутрішню і зовнішню політику на перспективу», — заявив він.
В. Литвин зазначив, що «Україна та Сирія мають достатню нормативно-правову базу для розвитку взаємин, але я переконаний, що вона повинна розвиватися з урахуванням тих можливостей, які є, і, зокрема, у плані поглиблення співпраці». Для цього, за його словами, необхідно активізувати роботу на рівні міжпарламентських структур, парламентських комітетів, міжнародних організацій.
Він нагадав, що Верховна Рада у листопаді 2009 року ратифікувала Договір між Україною та Сирією про правові відносини і взаємну правову допомогу в цивільних і кримінальних справах, та висловив сподівання на те, що сирійська сторона прискорить ратифікацію цього Договору зі свого боку. Також, на його переконання, необхідно якнайшвидше розглянути двосторонню Консульську конвенцію. «Зростають і збільшуються людські контакти, а у зв’язку з тим — необхідність урегульовувати проблеми, які можуть виникати у цій сфері», — сказав він.
В. Литвин вважає реальним подвоєння товарообігу між Україною та Сирією «з огляду на швидкість розвитку торговельно-економічних відносин». На його думку, «особливо слід приділити увагу у плані культурної та гуманітарної співпраці, збільшенню контактів нашої молоді, значно більше уваги — розвитку взаємин в освітянській і науковій сферах, розвитку туристичної галузі».
Голова Верховної Ради підкреслив, що «Україна розглядає Сирію як одну із найавторитетніших та найбільш впливових країн не лише на Близькому Сході, а й в усьому арабському та ісламському світі». «Ми ставимося до Сирії як до ключового гравця близькосхідного мирного процесу. З урахуванням цього уважно стежимо за подіями на Близькому Сході і переживаємо за вас, — сказав він. — Україна, як відомо, дотримується послідовної позиції у цьому питанні. Мир і стабільність на Близькому Сході повинні бути відновлені на основі неухильного виконання відповідних резолюцій ООН. Вітаю успіхи Сирії на міжнародній арені і сподіваюся, що держава зміцнюватиме свої позиції у світі».
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.