БЮТ братиме участь у позачерговій сесії парламенту 30 серпня. Про це на брифінгу заявив заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко. «Були якісь інсинуації, але хочу сказати, що опозиція загалом і всі депутати від БЮТ активно братимуть участь у позачерговій сесії», -зауважив він.
«Якщо на сьогодні уже «накопали» 55 поправок до закону про місцеві вибори, то може виникнути ситуація, що ще з’являться поправки. Тому ми маємо бути в залі і контролювати, щоб, не дай Боже, недемократичні поправки не потрапили в закон», — наголосив Микола Томенко та додав, що ще ціла низка пропозицій від експертів, фахівців та опозиції не врахована. Але, навіть за таких обставин, варто оцінювати проведення позачергової сесії з даного питання як невеличку, але значущу перемогу опозиції.
«Після нашої ініціативи визначні діячі з Партії регіонів зробили заяву про те, що закон про місцеві вибори — ідеальний і не потребує жодних змін», — зазначив заступник глави парламенту. І додав: «Можна сказати лише одне: Президент виявився адекватнішим за його соратників у Партії регіонів і підтримав ідею опозиції». Цікавим М. Томенко назвав те, що в пояснювальній записці до закону, яку, очевидно, готувала команда Президента, аргументи щодо внесення змін написані мовою опозиції та чітко вказують, що «деякі положення потребують змін у зв’язку з їх невідповідністю демократичним засадам та міжнародним стандартам».
Він зауважив, що БЮТ показав важливий для сьогоднішньої ситуації підхід, що треба боротися не за власні партійні інтереси, а за інтереси всіх політичних партій. «Вочевидь, що участь усіх можливих демократичних партій, зокрема, і тих, що перебувають в опозиції до нинішньої влади, з партійної точки зору БЮТ невигідна. Натомість, ми активно боролися за ліквідацію антидемократичної норми про так звані 365 днів і можемо сказати: ми захистили право всіх політичних партій брати участь у виборах», — пояснив заступник Голови Верховной Ради.
Також важливим здобутком Микола Томенко назвав те, що буде скасовано норму, яка стосується принципів формування комісій. Членами комісій, окрім представників партій, що мають парламентські фракції, будуть і представники від інших політичних сил та громадських організацій.
Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко вважає, що місцеві вибори, які мають відбутися 31 жовтня, не будуть перенесені. За його словами, якщо запропоновані Президентом зміни до закону про місцеві вибори будуть внесені, то серйозних застережень, щоб зірвати виборчий процес, буде важко знайти.
Також БЮТ наполягатиме, щоб місцеві вибори відбулися в Тернополі та Києві.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.