Це основна стратегія реалізації національних проектів
Президент України Віктор Янукович візьме реалізацію пріоритетних національних проектів під свій патронат. Таку пропозицію глава держави висловив на засіданні Комітету з економічних реформ. «Я також нестиму відповідальність за ці проекти і працюватиму над їх реалізацією — з одного боку, як Президент, з іншого — як виконавець», — додав В. Янукович.
Глава держави зазначив, що в короткі строки має бути зроблено презентацію цих проектів інвесторам. Окрім того, Президент, як повідомляє його прес-служба, звернув увагу і на необхідність опрацювати питання щодо обсягів фінансування національних проектів із державного бюджету в 2010—2011 роках. Віктор Янукович також попросив Прем’єр-міністра України врахувати національні проекти у проекті Державної програми економічного і соціального розвитку на 2011 рік.
«Упевнений, що ми з вами організуємо цей процес, назва якого буде «Будівництво сильної держави Україна», — резюмував Віктор Янукович.
А народний депутат, керівник робочої групи з національних проектів Комітету з економічних реформ Владислав Каськів запевнив, що понад 80% коштів, залучених до реалізації національних проектів, будуть інвестиційними. За чотири роки від діяльності робочої групи, за його словами, очікується приріст ВВП України на 4,7%. «Основна стратегія — не використання бюджетних коштів, а залучення інвестицій», — підкреслив він.
Владислав Каськів озвучив перелік національних проектів, що пропонуються до реалізації найближчим часом, зокрема: будівництво на чорноморському узбережжі термінала з прийому скрапленого газу; будівництво вітрових і сонячних електростанцій; будівництво доступного житла, сучасних комплексів з переробки твердих побутових відходів; програма забезпечення населення якісною питною водою. А також створення національної інформаційно-комунікаційної мережі на основі технології 4G; формування стратегічного плану та проектів розвитку міст; нова якість охорони материнства і дитинства; створення та розвиток програми «Олімпійська надія 2022»; створення швидкісного сполучення між Києвом та аеропортом «Бориспіль». У майбутньому — також розвиток українського судноплавства.
За словами керівника робочої групи з нацпроектів, надходження перших інвестицій очікується вже наступного року.