У Сімферополі відбулося громадське обговорення проекту Податкового кодексу України за участі народних депутатів, заступника міністра фінансів Тетяни Єфименко та заступника голови ДПА Сергія Лекаря. Крім того, участь у засіданні взяли заступник голови Ради міністрів АРК Катерина Юрченко, міські голови, голови райдержадміністрацій, керівники підприємств, науковці, представники бізнес-кіл та громадських організацій Херсонської, Миколаївської областей та АР Крим.

За словами Т. Єфименко, необхідність даного закону назріла давно. «Податковий кодекс повинен стати кодифікованим зведеним зібранням законів та нормативно-правових актів, — сказала вона. Заступник міністра фінансів запевнила присутніх, що всі зауваження та пропозиції будуть опрацьовані та винесені на розгляд до Верховної Ради. У тому, що ПК потрібно приймати лише з урахуванням пропозицій та зауважень громадськості, переконаний і народний депутат Олексій Боярчук. «Кодекс — це закон на користь та розвиток держави», — сказав він.

А пропозицій під час обговорення було достатньо. Так, представники громадських організацій та бізнесу Миколаївської області запропонували ввести єдиний соціальний внесок, збільшити валовий дохід для суб’єктів господарювання та спростити систему оподаткування, а також запровадити «податкові канікули» або пільги для вітчизняного товаровиробника. У свою чергу, представники Херсонщини висловилися на підтримку запропонованих проектом змін щодо поєднання податкового та бухгалтерського обліку, а також введення податкових канікул для окремих платників податку.

А на думку севастопольців, щоб вивести бізнес із «тіні», необхідно ввести жорсткіші штрафні санкції до суб’єктів господарювання за порушення податкового законодавства. Крім того, вони запропонували для всіх суб’єктів господарювання запровадити звітність в електронному вигляді, а також продовжити зближення податкового і бухгалтерського обліків.

Кримські бізнесмени виступають за доповнення розділу XІV проекту кодексу «Спеціальні податкові режими» положенням про спеціальний режим оподаткування для курортних регіонів — спеціальний торговий патент, ставки якого встановлюватимуться місцевими органами влади, диференційовано, залежно від виду діяльності та специфіки об’єкта. Кримчани запропонували також залишити в проекті кодексу норму щодо використання вказаною категорією осіб реєстраторів розрахункових операцій під час готівкових розрахунків із споживачами.

Підбиваючи підсумки слухань, заступник голови ДПА Сергій Лекарь зазначив, що Податковий кодекс — це закон, який забезпечить економічну безпеку держави, інакше неможливо забезпечити соціальні зобов’язання перед своїми громадянами.